Sidney Crosbyn huikea taidonnäyte viime yöltä, millä hän vei joukkueensa 1-0-johtoon vieraissa Buffalo Sabresia vastaan, sai ihmiset haukkomaan henkeään.

Tilanne oli siis seuraava. Crosby purjehti ylivoimalla koko Sabres-nelikon läpi, sen jälkeen otti kiekon yhdelle kädelleen, vieläpä rystypuolelle, ja nosti sen kylmänviileästi sillä samaisella yhden käden rystyllä ylänurkkaan.

Sabresin päävalmentajana toimiva Dan Bylsma, joka valmensi vuosikausien ajan Crosbya Pittsburghissa, hehkutti entistä suojattiaan.

– Sitä (highlight-reel) se maali juuri oli. Loistava pelaaja loi loistavan tilanteen, Bylsma kommentoi Pittsburgh Tribune-Reviewille ottelun jälkeen.

Penguins-maalivahti Matt Murray, joka pelaa nyt siis ensimmäistä täyttä kauttaan pennsylvanialaisjoukkueen matkassa, on nähtävästi jo varsin lyhyessä ajassa tottunut mitä erilaisimpiin temppuihin kapteeninsa kohdalla.

– Sidin kohdalla sinun pitää odottaa kaikkea mahdollista. Se kaveri pystyy tekemään aika paljon erilaisia asioita kiekon kanssa.

Mutta mihin sitten noin käsittämätön rystypuolen hallinta voi oikein perustua? No, annetaan Crosbyn itsensä vastata tähän.

– Muista kuinka isäni kehotti minua kokeilemaan rystyä ja sitä kautta kokemaan oloni luottavaiseksi myös sillä puolella pelatessa, Crosby muistelee puolestaan Pittsburgh Post-Gazettelle.

– Se on todella tärkeä taito ja nähdäkseni se on jotain sellaista, joka minun oli helppo oppia heti. Toisille rystyllä pelaaminen on luonnollisempaa kuin toisille ja siitä siinä on kyse.

Tekemistä on myös sillä, millaisella mailalla, tai tarkemmin sanottuna taitoksella, Crosby pelaa.

– Hänen lapansa on lähestulkoon suora. Useimmilla pelaajilla on melkoinen koukku lavassa, minkä myötä he ovat heti jäljessä rystyllä pelattaessa. Mutta hänellä se on melko suora, mikä antaa hänelle etulyöntiaseman rystyn suhteen, Murray päättää.