Columbus Blue Jacketsin penkin takana nykyään vaikuttava John Tortorella on päävalmentaja, joka on jakanut etenkin fanien mielipiteet hyvin vahvasti jo vuosien ajan.

Tortorella on valmentaja, jonka toimintatavat jaksavat ajoittain kummastuttaa, minkä lisäksi hän antaa aika ajoin mielenkiintoisia ja räväköitä kommentteja medialle. Osa tykkää, osa vihaa – sellainen John Tortorella on.

Se on kuitenkin varmaa, että Blue Jacketsin GM:nä toimiva Jarmo Kekäläinen teki oikean ratkaisun nimetessään Tortorellan seuran uudeksi päävalmentajaksi kesken viime kauden. Ensimmäinen sesonki Ohiossa meni penkin alle, mikä johtui pitkälti siitä, että joukkueen lähtö kauteen oli katastrofaalisen huono.

Ensimmäinen täysi sesonki Columbuksessa on kuitenkin ollut todellinen jymypaukku. Blue Jackets on nimittäin pelannut itsensä yhdeksi Stanley Cup -suosikeista, ja se saavutti äskettäin 100 pisteen maagisen rajan.

Legenda legendojen joukossa

Tortorella on totuttu näkemään tietynlaisena projektivalmentajana. Parhaimmillaan, kuten juuri nyt, hän saa joukkueesta kaiken irti suhteellisen lyhyen stintin aikana, mutta vuosien saatossa hänen toimintatapansa käyvät liian tutuiksi.

Siinä vaiheessa tulee yleensä totaalinen sukellus.

Hän onkin toiminut urallaan nyt neljän eri seuran, Tampa Bay Lightningin, New York Rangersin, Vancouver Canucksin sekä tietenkin juuri nyt Blue Jacketsin, päävalmentajana.

Näistä kolmessa hän on saavuttanut jossakin vaiheessa 100 pisteen rajan, viimeiseksi siis juuri äskettäin Blue Jacketsin kanssa.

Täten Tortorellasta tuli vasta NHL:n historian kahdeksas valmentaja, joka on kyennyt vastaavaan.

Tilaston ylivoimaisessa kärjessä on Scotty Bowman, jolla yli 100 pisteen kausia vähintään kolmen joukkueen riveissä on 16 kappaletta. Hänen jälkeensä tulee Ken Hitchcock (11), Bryan Murray (6), Pat Quinn (5), Mike Keenan (5), Darryl Sutter (4) sekä Peter Laviolette (4).