NHL:n pelaajasiirtojen takaraja oli 1. maaliskuuta. Sen jälkeen on ehditty pelata jo niin paljon kriittisiä pelejä, että on aika analysoida tärkeimpien siirtojen merkitys, ja vaikutus joukkueisiin, tähän mennessä.

Ensimmäisenä vuorossa on läntinen konferenssi.

Patrick Eaves (Anaheim Ducks)

Kovinkaan moni tuskin osasi odottaa ennen kauden alkua, että Patrick Eavesista tulisi yksi Trade Deadlinen kiinnostavimmista pelaajista. Hänet toki tiedettiin aiemmilta kausilta hyväksi ja tärkeäksi syvyyspelaajaksi, mutta ei miksikään kovinkaan kaksiseksi maalintekijäksi.

Totuus kuluvan kauden osalta oli kuitenkin toinen, sillä hän iski Dallas Starsin paidassa 59 otteluun 21 kaappia ja merkkautti lisäksi tililleen 16 maaliin johtanutta syöttöä. Kiinnostuneita seuroja oli miljoonan dollarin palkkakuitilla varustetulle kaverille useita ja lopulta hän päätyi Anaheim Ducksin paitaan.

Tähän mennessä hän on pelannut uudessa seurassaan kahdeksan ottelua ja tehnyt niissä tehot 2+2. Hän on siis kyennyt jatkamaan siitä, mihin Starsissa jäi ja ollut sitä kautta merkittävä apu Ducksille. Toki viimeiset neljä ottelua hän on mennyt, siis hyvän alkunsa jälkeen, pisteittä, mutta joka tapauksessa hän on ollut onnistunut hankinta etenkin kevättä ajatellen, kun niitä tehoja tarvitaan myös alemmista ketjuista.

Myös Ducksilla on sujunut kohtalaisen hyvin Eavesin hankinnan jälkeen, sillä se on voittanut kahdeksasta ottelustaan viisi, kun sen saldo edellisestä kymmenestä ottelusta ennen Eavesia oli 4-5-1.

Michael Stone & Curtis Lazar (Calgary Flames)

Kanadalaispuolustaja Michael Stone ei päässyt kuluvalla kaudella samanlaiseen lentoon Arizona Coyotesissa kuin aiemmilla kausillaan. Yksi vaikuttava tekijä oli tietenkin Coyotesin heikko menestys, mutta heikkoa meno oli ollut aiemminkin. Päällimmäiseksi syyksi voitaneen sanoa se, että Stone tiesi sopimustilanteensa ja Coyotesin pakkitilanteen vuoksi tulevansa kaupatuksi.

Mutta miten hänellä sitten on sujunut Calgaryssa? Coyotes-paidassa hän teki 45 otteluun tehot 1+8 ja Flamesissa ensimmäiseen kahdeksaan otteluun 1+3.

Hän siis palasi sille tasolle uudessa seurassaan, millä hän esimerkiksi edellisen kautensa pelasi, mutta valitettavasti loukkaantumiset ovat pitäneet hänet viime peleistä poissa. Joka tapauksessa hän on ollut erinomainen hankinta Flamesilta, mistä kielii otteiden lisäksi tehotilasto +6. Kaiken kukkuraksi albertalaisseura on voittanut kaikki kahdeksan otteluaan, joissa Stone on ollut mukana.

Curtis Lazar lähti puolestaan hakemaan uutta alkua NHL-uralleen Calgarysta. Valitettavasti hän oli alkuun sivussa ylävartalovamman vuoksi ja viime pelin hän istui terveenä katsomossa, koska voittavaa rosteria ei ole järkeä lähteä muuttamaan.

Johnny Oduya & Tomas Jurco (Chicago Blackhawks)

Kaikki tietävät, että Johnny Oduya ei ole mikään sateentekijä puolustajana. Hän on enemmänkin stay-at-home-puolustaja, jonka parhaat avut ovat siis omassa päässä. Mitä tulee sitten siirtoon Dallasista tuttuun maisemiin, ja Chicago Blackhawksin paitaan, on maisemanvaihto sujunut hyvin.

Kokenut ruotsalaispuolustaja on nyt pelannut Blackhawksissa neljä peliä, tehnyt niissä mukavat tehot 1+1 ja kerännyt kasaan tehotilaston +2. Hän on siis täyttänyt juuri sen ruudun uusvanhan joukkueensa alakerrassa, mitä häneltä etukäteen odotettiinkin. Ja myös joukkueen voittosarake on näyttänyt Oduyan ollessa kaukalossa varsin hyvältä: Blackhawks on voittanut neljästä ottelustaan kolme, joskin Blackhawks oli jo ennen Oduyan saapumista yksi NHL:n kuumimmista joukkueista.

Tomas Jurcon lopullinen läpimurto NHL:ssä on antanut odottaa itseään jo useamman vuoden ajan. Tällä kaudella hän sai tililleen 16 ottelua Detroit Red Wingsin paidassa, mutta ei onnistunut merkkauttamaan niissä tililleen ainoatakaan tehopistettä. Blackhawksissa hän on nyt pelannut kuusi ottelua ja lopputulos on ollut sama. Toki hän on täyttänyt kohtalaisen hyvin ruutunsa, sillä vastuu on ollut vähäistä ja tehotilasto on 0.

David Desharnais (Edmonton Oilers)

Koko NHL-uransa ajan Montreal Canadiensia edustanut David Desharnais on tullut ryminällä uuteen seuraansa, Edmonton Oilersiin. Hän on tarjonnut uudelle joukkueelleen juuri sen hyökkäyspäässäkin onnistuvan kolmossentterin, tarjoten Oilersin laitureille selkeän pelintekijän.

Tähän mennessä kokenut Desharnais on pelannut Oilersissa kuusi ottelua ja tehnyt niissä maistuvat tehot 2+2. Canadiensissa niitä syntyi 31 ottelussa 4+6, joten maisemanvaihto on ollut selkeä piristysruiske tälle kaverille. Kun otetaan huomioon vielä se, että hän on pelannut keskiarvolta noin 12 minuuttia, nostaa se häntä entistä enemmän jalustalle.

Samaan aikaan Desharnais on pelannut kohtalaisen hyvin myös omaan päähän (+2). Jotkin asiantuntijat epäilivät, ettei hänen kokonsa (170 cm, 79 kg) riitä fyysisessä Läntisessä konferenssissa, mutta hän on osoittanut epäilijänsä vääriksi. Kaiken kaikkiaan todella fiksu hankinta, joka tosin mitataan toden teolla pudotuspeleissä.

Ben Bishop & Jarome Iginla (Los Angeles Kings)

Ben Bishopille, jolle kuluva kausi Tampa Bay Lightningissa oli haastava, alku Kingsissä on ollut hieman kaksijakoinen. Hän on pelannut kolme ottelua, onnistunut niistä kahdessa erinomaisesti henkilökohtaisella tasolla, mutta voittoja ei ole tullut ainuttakaan. Toki pisteitä on kertynyt kaksi ja hän on nimenomaan torjunut ne joukkueelleen, joten kaiken kaikkiaan Bishop on erittäin hyvä kakkonen Jonathan Quickille. Kingsin maalinteko-ongelmaan hänen on sen sijaan vaikea vaikuttaa.

Toisella hankinnalla, Jarome Iginlalla, sen sijaan on mahdollisuus vaikuttaa tähän. Kun Kings hankki hänet, Kaliforniassa uskottiin, että heikko suoritustaso Coloradossa johtui lähinnä koko denveriläisjoukkueen valtavasta taapertamisesta. Tässä kohtaa Kings-johtoa voikin kehua onnistuneesta hankinnastaan. 39-vuotias konkari on nimittäin ensimmäiseen seitsemään otteluunsa uudessa joukkueessaan tehnyt kolme maalia.

Ennen kaikkea ne Iginlan maalit ovat olleet todella tärkeitä. Hän iski 3-2-jatkoaikavoitossa Nashville Predatorsin verkkoon kaksi maalia ja Buffalo Sabresia vastaan hän iski toisen joukkueensa maaleista, kun kuninkaalliset voittivat 2-0. Kaiken kruunaa kuitenkin se, että Kings-kapteeni Anze Kopitar on, Iginlan tultua hänen laiturikseen, löytänyt itsensä uudelleen ja tehnyt näissä seitsemässä ottelussa pisteet 3+4.

Martin Hanzal & Ryan White (Minnesota Wild)

Tiedä sitten, mistä Minnesota Wildin sekä pelillisesti että tuloksellisesti laskuva käyrä johtuu, mutta ei ainakaan Martin Hanzalista. Hän nimittäin on pelannut toistaiseksi Wild-paidassa seitsemän ottelua ja tehnyt niissä tehot 0+4. Toki tehotilasto on -2, mutta se nyt ei ole mitenkään kovin huolestuttava seikka.

Hanzalin ensimmäisestä seitsemästä ottelusta Wild-paidassa, joukkue voitti neljä ja hävisi kolme. Viime aikoina meno on ollut kuitenkin synkempää ja Hanzal puolestaan on ollut viime ajat sivussa sairastelun vuoksi. Tässä kohtaa hänet voidaan luokitella kuitenkin hyväksi hankinnaksi.

Saman Hanzal-kaupan yhteydessä Minnesotaan saapunut Ryan White loi puolestaan ympärilleen epärealistiset odotukset, kun hän teki kahdessa ensimmäisessä ottelussaan tehot 2+1. Sen jälkeen on nimittäin ollut hiljaista, hän on mennyt viimeiset kahdeksan ottelua tehopisteittä, tehotilasto niistä on -3 ja Wild on hävinnyt näistä otteluista kuusi. Whiten niskaan tätä soppaa on kuitenkaan turha kaataa, sillä hänen tehtävänään ei ole kääntä otteluiden kulkua, mutta parantamisen varaa kuitenkin on.

Pierre-Alexandre Parenteau & Vernon Fiddler (Nashville Predators)

Pierre-Alexandre Parenteau nakutti vielä alkukaudesta maaleja kohtalaisen mukavaan tahtiin, mutta hiljalleen taso alkoi näiltä osin pudota New Jersey Devilsin paidassa. Helmikuun alusta alkaen katsottuna hän onkin iskenyt vain yhden maalin.

Parenteau’n merkityksestä Nashville Predatorsille on kuitenkin tässä kohtaa vaikea sanoa mitään. Hän oli nimittäin sormivamman vuoksi sivussa yli kaksi viikkoa ja on ollut uuden joukkueensa mukana vasta kolmessa ottelussa. Ymmärrettävästi peli on ollut siis vielä hakemista ja tehopisteitä ei vielä tilillä ole. Kevät kertoo enemmän.

Vernon Fiddler, joka saapui samaisesta Devilsistä Nashvilleen jo helmikuun alussa, sen sijaan ei ole osoittanut sellaiseksi hankinnaksi, mitä Predatorsissa toivottiin. Hän on toki tuonut ilkeyttä joukkueen alempiin kentällisiin, mutta ensimmäisistä 14 ottelusta tilillä on heikko tehotilasto -5 ja yksi tehty maali. Kokenut hyökkääjä onkin istunut viime ajat katsomossa ja voi olla, että sieltä ei ole asiaa takaisin kokoonpanoon.

Jannik Hansen (San Jose Sharks)

Tanskalaishyökkääjä Jannik Hansenin tiedettiin istuvan San Jose Sharksin kokoonpanoon nopeutensa ansiosta ja niin on myös käynyt, vaikka hänen kausi onkin ollut rikkonainen. Hansen nimittäin pelasi ennen siirtoaan Vancouver Canucksin paidassa ainoastaan 28 ottelua, mutta teki niissä toki tehot 6+7 ja merkkautti tehotilaston +2, vaikka Canucksin kausi onkin ollut vaikea.

Toistaiseksi hänen sisääntulonsa Sharksiin onkin ollut hyvä, sillä vaikka ensimmäisestä viidestä ottelusta tehoja onkin kasassa vasta yhden syöttöpisteen verran, on hän tuonut hyvän lisän Joe Thorntonin ja Joe Pavelskin rinnalle. Pavelski on nimittäin tehnyt viimeiseen viiteen otteluun tehot 5+1 ja Thornton 1+5. Lisäksi ketju on ollut plussan puolella.

Hansenista tuskin ollaankaan saatu vielä parasta osaamistaan irti, sillä hän oli pari viikkoa loukkaantuneena ja palasi kaukaloon vasta reipas viikko sitten.

EDIT [18.03.2017, 18:00]: Pelaajien tilastot kirjattu ennen eilisillan ja viime yön otteluita.