Olkoonkin, että Washington Capitalsin Alexander Ovechkin on muuttanut peliään siihen suuntaan, että nykyään hän ei ajattele ainoastaan maalintekoa, vaan muutoinkin joukkueensa menestymistä.

Se on syönyt osan hänen tehokkuudestaan, se on selviö. Tällä hetkellä venäläistähti on kuitenkin ainoastaan 33 maalin tahdissa, jos hän tulee pelaamaan tällä kaudella täydet 82 runkosarjaottelua.

Totta, se on yhä hyvä saldo. Ja jos kuka tahansa muu pelaaja olisi samassa tahdissa, puhuttaisiin siinä vaiheessa erinomaisesta maalimäärästä. Mutta ei NHL:n yhden parhaiden maalintekijöiden kohdalla, joka on siis tässä tapauksessa juuri Ovechkin.

Taso on tippunut, piste

Kuten jo yllä mainittu, on Ovechkin muuttanut pelityyliään enemmän ”joukkue ensin” -mentaliteettiin. Tällä on myös perusteltu hänen maalitahtinsa hiipumista, ja se pitää osittain kyllä täysin paikkansa.

Se ei kuitenkaan selitä sitä, miksi mies kärsi aivan äskettäin uransa pisimmästä maalittomasta putkesta ja muutoinkin yleisestä tehottomuudesta.

Esimerkkinä mainittakoot, että mitenkäs se joukkueen laariin pelaaminen vaikuttaa esimerkiksi ylivoimaan, siis siihen osa-alueeseen, jossa Ovechkin on ollut alati vaarallinen aina NHL-uransa alusta lähtien? Aivan, ei mitenkään.

Lisäksi tilastot paljastavat, että venäläistähti ei ole esimerkiksi viime kauden vireessään käytännössä millään mittarilla.

Tasaviisikoin pelatessa maalit, maalipaikat, laukaukset maalia kohti ja laukaukset ovat kaikki laskussa. Ainoastaan vaarallisia maalipaikkoja hän on saanut tällä kaudella enemmän, kuin esimerkiksi viime kaudella.

Ylivoimalla jokainen yllämainittu tilastosarake on taasen laskussa.

Yksi tekijä, joka selittää heikentyneitä tilastoja on toki hänen peliaikansa. Esimerkiksi viime kauteen verrattuna hänen peliaikansa on tippunut ottelua kohden noin kaksi minuuttia. Mutta edes tämä ei selitä yksinään sitä, miksi Ovechkin on heikentynyt käytännössä jokaisessa tilastosarakkeessa, jotka liittyvät jollakin tavalla maalintekoon.

Etenkin tilastot ovat nimittäin tippuneet tällä kaudella niin rajusti.

En väitä, etteikö Ovechkinilla olisi mahdollisuuksia palata parempaan maalitahtiin vielä tulevaisuudessa. Karu fakta on kuitenkin samalla myös se, että venäläinen on 31-vuotias, eikä nuorru tästä päivääkään.