Columbus Blue Jacketsin tulokasennätys, kuten niin moni muukin seuran ennätyksistä, ehti olla kaudesta 2002-03 alkaen Rick Nashin hallussa.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä löytyi kuitenkin vielä astetta kovempi kaveri, kun tulokaspuolustaja Zach Werenski kiskaisi tauluun kauden 40 tehopisteen. Hän laukoi ylivoimalla, aikaan 17:05, kiekon ohi Buffalo Sabresin ruotsalaisvahti Anders Nilssonin.

Maali oli Werenskille kauden yhdeksäs ja maaliin johtaneita syöttöjä hänellä on tilillään siis 31 kappaletta. Nash pelasi tulokaskaudellaan 74 ottelua ja tämä oli puolestaan yhdysvaltalaispuolustajalle kauden 67:s ottelu. Hän siis kaiken kukkuraksi tarvitsi vähemmän aikaa tulokasennätyksen rikkomiseen kuin hyökkääjänä viihtyvä Nash.

Nashin ohella taakse jäi myös muun muassa Philadelphia Flyersissa nykyään kiekkoileva tähtihyökkääjä Jakub Voracek, joka teki tulokaskaudellaan 80 runkosarjaotteluun tehopisteet 9+29.

”Hämmästyttävintä, että kykenee tähän tuolla ikää”

Werenski on siis toisin sanoen ottanut upeasti haltuunsa sen tehtävän, joka hänelle vuoden 2015 varaustilaisuudessa uskottiin, kun Blue Jackets varasi hänet kahdeksannella numerolla. Toisin sanoen nuori yhdysvaltalainen on siis noussut seuransa ykköspuolustajaksi.

– Me annoimme hänelle työtehtävän ja hän on suoriutunut työstään erinomaisesti, Blue Jacketsin apulaisvalmentaja Brad Shaw hehkuttaa seuran verkkosivuilla.

– Hän on todella täyttänyt aukon joukkueessamme. En tiedä missä olisimme ilman häntä. Hän on olennainen osa menestystämme.

Nuori puolustaja tuli ryminällä sisään NHL-seuraansa, kun hän toimi heti joukkueensa kauden ensimmäisessä maalissa toisena syöttäjänä, eikä Werenski ole sen jälkeen taakseen juuri katsonut. Eritoten ylivoimalla hän on esiintynyt edukseen tehoin 9+11.

– Hän pystyy visionsa ja luistelunsa ansiosta johtamaan ykkösylivoimaa. Hän on synnynnäisesti itsevarma ja se on ominaisuus, jonka olen vuosien varrella huomannut kaikilla loistavilla pelaajilla.

– Ehkä kaikkein hämmästyttävin asia hänessä on se, että hän kykenee tekemään nämä asiat tuolla ikää. Olen ollut shokissa, kun olen nähnyt, miten hän hallitsee vaikeatkin tilanteet.

Werenskin pelaaminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään kiekolliseen osaamiseen, vaan hän osaa käyttää erinomaisesti 188-senttistä ja 95-kiloista varttaan hyväkseen kiekottomana.

– Kun hän on parhaimmillaan, hänen pelissään on myös fyysinen elementti, jonka myötä hän laittaa vastustajan maksamaan hintaa, kun heillä on kiekko. Se on ominaisuus, joka tulee kehittymään pysyväksi osaksi hänen peliään, kun hän vanhenee, kuten niin moni muukin asia hänen pelaamisessaan.