Kanada ei nähnyt viime kaudella kevättä, mitä tulee jääkiekkoon. Maan seuratuimmassa urheiluliigassa, NHL:ssä, ei nimittäin yksikään kanadalaisjoukkue edennyt pudotuspeleihin asti.

NHL:ssä pelaa tällä hetkellä seitsemän kanadalaista joukkuetta; Calgary Flames, Edmonton Oilers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks sekä Winnipeg Jets.

Tällä kaudella tilanne on kääntynyt lähes päälaelleen, sillä tällä hetkellä ainoastaan kaksi seuraa on jäämässä pudotuspelien ulkopuolelle. Nämä joukkueet pelaavat molemmat Läntisessä konferenssissa ja ne ovat Canucks sekä Jets.

Kummankaan kohdalla ei voida puhua suuresta yllätyksestä, sillä molemmat seurat ovat omalla tavallaan jälleenrakennusvaiheessa. Jetsissä suurin osa kärkinimistä, Mark Scheifele, Patrik Laine, Nikolaj Ehlers sekä Jacob Trouba, ovat vasta ”raakileita”, joiden parhaat päivät ovat vasta edessäpäin.

Toki joukkueessa pelaavat Dustin Byfuglienin ja Blake Wheelerin kaltaisia veteraaneja, mutta Winnipegin aika antaa vielä odottaa.

Sen sijaan Vancouverin runko on jo tullut tiensä päätökseen, vaikkakin se hankki riveihinsä nuoruutta kuun alun siirtotakarajan aikana. Vancouverilaisseura on siis käytännössä ansaitusti pudotuspelien ulkopuolella.

Viisi muuta porskuttavat

Vaikka jopa viisi kanadalaisjoukkuetta on menossa juuri tällä hetkellä pudotuspeleihin, saattaa lukema olla pienempi runkosarjan loputtua. Esimerkiksi Toronto Maple Leafsin ei uskottu ottavan harppausta vielä täksi kaudeksi, mutta fanit ovat tuskin laittaneet tässä kampoihin.

Maple Leafs on viivan päällä vain yhden pisteen turvin, joten mitä tahansa voi vielä tapahtua.

Sen sijaan esimerkiksi Calgary Flames porskuttaa Lännessä tällä hetkellä yhdeksän ottelun mittaisessa voittoputkessa ja Idässä Ottawa Senators kuuden. Senators nousikin viime yön voitollaan Atlantin divisioonan kärkeen, ohi toisen kanadalaisseuran, Montreal Canadiensin.

Tyynenmeren divisioonassa viime vuodet kontannut Edmonton Oilers on noussut myös vuosien odotuksien jälkeen pudotuspelikamppailuun mukaan. Sattumaa tai ei, tapahtui tämä juuri Connor McDavidin ensimmäisen täyden NHL-kauden aikana.