NHL:n komissaarina toimiva Gary Bettman ei näe Arizona Coyotesille missään nimessä tulevaisuutta sen nykyisessä sijainnissa, Glendalessa.

Itse asiassa kyse ei ole pelkästään siitä, että Bettman ei näkisi tulevaisuutta, vaan hän ei anna sille edes mahdollisuutta. Seura tekee nimittäin koko ajan tappiota huolimatta siitä, että omistajaporras on tehnyt kaiken mahdollisen, mitä tehtävissä on ollut.

– Yksinkertainen totuus: Arizona Coyotesin on löydettävä uusi sijainti kotiareenalleen menestyäkseen, sillä nykyinen sijainti ei ole taloudellisesti valmis kannattelemaan menestyvää NHL-seuraa, Bettman paaluttaa NHL.com:lle.

– Coyotes ei voi jatkaa, eikä tule jatkamaan Glendalessa. Viimeisten 15 vuoden aikana useat eri omistajaryhmät ovat tehneet kaiken kuviteltavissa olevan tehdäkseen Glendalesta paikkana edes taloudellisesti siedettävän. Kaikki yritykset ovat kuitenkin tuottaneet saman tuloksen: jatkuvia taloudellisia tappioita.

Tällä hetkellä Bettman näkee ainoana vaihtoehtona uuden kotihallin rakentamisen Phoenixin kaupungin ytimeen. Tällä hetkellä asiasta onkin vetämässä lakialoite, jolla haetaan rahoitusta hallin rakentamiseen.

– Kehotan teitä tukemaan tätä aloitetta. Coyotesin edustajat tapasivat jälleen viime viikolla Glendalen kaupungin edustajien kanssa ja mikään siellä tarjottu ei poista sitä tosiasiaa, että Glendale ei toimi Coyotes-organisaatiolle tai NHL:lle.

”Menettävät kymmeniä miljoonia dollareita vuosittain”

Coyotesin pääomistajana toimivan Andrew Barrowayn suunnalta kuultuna viesti oli tismalleen samanlainen kuin Bettmanilla.

– Kuten komissaari Bettman on tehnyt selväksi kirjeellään lainsäätäjille, Arizona Coyotes ei voi selviytyä Glendalessa. Sijainti on sekä maantieteellisesti että taloudellisesti väärä etenkin faniemme, kausikorttilaisten ja yritysten näkökulmasta.

– Eri omistajaryhmät, mukaan lukien NHL itsessään, ovat työskennelleet rinta rinnan tehdäkseen tästä toimivan kuvion, mutta tilanne ei ole muuttunut miksikään: seuran omistajat menettävät kymmeniä miljoonia dollareita vuosittain. Tämän kokoluokan tappiot ovat kestämättömiä NHL-organisaatiolle tai ylipäätään mille tahansa yritykselle.

Monien papereissa Coyotesin jatkaminen ylipäätään Arizonan osavaltiossa on ollut jo pitkään toimimaton yhtälö, mutta omistajaportaassa seuran sijoittamista täysin uuteen paikkaan ei nähdä vaadittavana toimenpiteenä pelastaakseen seuran talous.

– Kuten komissaari antoi ymmärtää, tähän on olemassa ratkaisu. Meillä on ratkaisumalli, joka sekä sinetöi Coyotesin jatkon Arizonassa että luo samalla tuhansia työpaikkoja ja tuo miljoonien dollarien edestä verorahoja osavaltiolle.

Tuo malli vaatii siis Arizonan osavaltion hyppäämistä mukaan toimiin. Mikäli näin ei tapahdu, alkaa tilanne olla Coyotesin osalta kestämätön, ja siinä kohtaa ainoaksi vaihtoehdoksi jää seuran uudelleensijoittaminen, vaikka sitä ei kukaan ääneen sanokaan.