Montreal Canadiensin kurssi osoitti vahvasti väärään suuntaan, kun Michel Therrien operoi vielä seuran päävalmentajana, mutta Claude Julienin alaisuudessa tilanne on kääntynyt positiivisesti päälaelleen.

Canadiens on nyt pelannut uuden päävalmentajansa komennossa kahdeksan ottelua ja niistä joukkue on voittanut peräti kuusi. Alku oli vielä hieman tahmea, kun hävisi Julienin saavuttua kolmesta ensimmäisestä ottelusta kaksi, mutta sen jälkeen voittosarake on täyttynyt pelkillä voitoilla.

Yksi pelaajista, jotka ovat päässeet näkemään koko muutosprosessin Therrienistä Julieniin on ollut luonnollisesti Canadiensissa hienoa tulokaskauttaan pelaava Artturi Lehkonen. Hän avaakin, että mikä on ollut merkittävin muutos valmentajan vaihduttua.

– Hän on toitottanut sitä, että me olemme hyvä joukkue. Hän kannustaa meitä olemaan kärsivällisiä ja nöyriä pelin suhteen, eikä hän halua meidän miettivän liikaa, vaan keskittyvän pelaamiseen ja siitä nauttimiseen, Lehkonen avaa asiaa haastattelussamme.

Täysin samoilla linjoilla oli niin ikään NHL Suomen haastateltavana piipahtanut sentteri Alex Galchenyuk.

– Hän on ollut erittäin positiivinen ja korostanut sitä, miten hyvä joukkue olemme. Hän kannustaa jokaista menemään jäälle, pelaamaan kovaa ja tehdä sen täydestä sydämestä.

Monelle Canadiensin päätös vaihtaa valmentajaa tuli yllätyksenä, sillä kanadalaisseura kuitenkin johti heikosta vireestään huolimatta divisioonaansa. Näin oli myös Lehkosen kohdalla.

– Kyllä sitä vähän yllättynyt fiilis oli, kun koutsi vaihtui. Sille ei mahda enää mitään ja se on ollutta ja mennyttä. Ainoa, johon voidaan vaikuttaa on se, mitä tapahtuu seuraavaksi.

”Kyllä mulla paikkoja on ollut”

Lehkosella itsellään oli vaikeaa samaan aikaan kuin joukkueellakin. Maaleja ei tuntunut syntyvän millään ja matkaan mahtui lopulta 17 ottelun mittaiseksi venynyt maaliton ja pisteetön putki, joka katkesi vasta Canadiensin viime ottelussa New York Rangersia vastaan.

Vielä ennen putkensa katkeamista Lehkonen kuvaili maalittomuuttaan seuraavasti:

– Kyllä mulla paikkoja on ollut, mutta en ole vain saanut sisään. Se on ollut se isoin ongelma. Pitää vaan löytää tie ulos siitä lamasta.

– Pitää vaan olla kärsivällinen, eikä turhautua liikaa sen suhteen, ettei maaleja ole tullut viime aikoina. Täytyy varoa, ettei tule ylimääräistä turhautumista, eikä ala pakottaa (peliä) ja jännittää sitä, että mitä jos maaleja ei tulekaan. Se ei auta yhtään. Kyllä se siitä lähtee.

Viime ajat Lehkosen keskushyökkääjänä on luistellut huipputaitava Galchenyuk. Hänellä ei olekaan mitään muuta, kuin positiivista sanottavaa suomalaisesta.

– Hän luistelee tosi hyvin ja luo paikkoja. Hän on joukkueen nuorin pelaaja ja ensimmäistä vuottaan liigassa; se näkyy hänen innokkuudessaan ja hänellä on aina kova energia päällä.

Haastattelu:
Kimmo Romanoff, Toronto

Muu teksti:
Marko Ollonqvist