NHL:ää jälleen kerran vaivaava sikotauti-epidemia on nyt tavoittanut myös Läntistä konferenssia johtavan Minnesota Wildin.

Tässä vaiheessa joukkueesta on löytynyt kahdelta pelaajalta tartunta ja kyseessä on todelliset nimimiehet: Zach Parise ja Jason Pominville.

Heidät laitetaan eristykseen viideksi päiväksi ja samaan aikaan seura aikoo testata kaikki pelaajansa, kuten myös henkilökuntansa, joilla on ilmennyt tautiin sopivia oireita.

Tässä vaiheessa Wildin suomalaiskolmikon Mikko Koivun, Mikael Granlundin ja Erik Haulan tilanteesta ei ole tietoa, mutta kyseinen tauti leviää varsin ärhäkästi, joten uhka on todellinen.

Wildin johtoporras reagoi Vancouverista kantautuneisiin sikotautiuutisiin rokottamalla kaikki pelaajansa sikotautia vastaan, mutta näyttäisi siltä, että rokotukset annettiin hieman liian myöhään.

Tähän saakka ainoa epidemiasta kärsinyt joukkue on ollut kuluvalla kaudella siis Vancouver Canucks. Jo aiemmin seura ilmoitti, että Troy Stecher, Christopher Tanev, Nikita Tryamkin, Markus Granlund ja Mike Chaput on jouduttu vetämään sivuun oireiden vuoksi. Heidän lisäksi viimeisimpinä niminä listalle on lisätty Anton Rodin sekä Ben Hutton.

Parisen ja Pominvillen tilanteesta kertoi CBS Minnesota. Vancouverin tilanteesta puolestaan on raportoinut muun muassa Sportsnet.

Mikä on sikotauti?

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen sivuilla sikotautia kuvaillaan seuraavasti:

”Sikotauti on paramyksoviruksen aiheuttama kuumeinen sylkirauhastulehdus. Sikotaudin alkaessa esiintyy kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, väsymystä, ruokahaluttomuutta ja nielemiskipuja. Muutaman päivän kuluessa kehittyy tois- tai molemminpuolinen korvanalussylkirauhasten turvotus.

Kolmasosalla oireet ovat niin lieviä, ettei tautia voi erottaa tavallisesta nuhakuumeesta.

Tartunta tapahtuu pisaratartuntana hengitysteiden kautta. Itämisaika tartunnan ja ensioireiden välillä on 14-21 vuorokautta. Henkilö on tartuttava 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua ja noin 7 vuorokauden ajan ensioireiden alkamisesta.”

Itämisajasta päätellen kriittisintä Wildin näkökulmasta on se, että milloin rokotteet on pelaajille annettu. Mikäli siitä on mennyt vain muutama päivä, uhkaa Wildia samanlainen epidemia kuin Canucksia.