Toisin kuin viime kaudella, käydään tällä kaudella huima kaksintaisto NHL:n pistepörssin voitosta.

Ykkössijasta keskenään kamppailevat Edmonton Oilersin Connor McDavid ja Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby. McDavidilla on tällä hetkellä kasassa kaksi pistettä idoliaan enemmän, mutta Crosby on pelannut vähemmän otteluita ja täten kirinyt etumatkan lähestulkoon kiinni.

Jos kaksikko on runkosarjan päättyessä tasapisteissä, menee pistepörssin voitto ja Art Ross Trophy – ilman ihmeitä – Crosbylle. Hän on nimittäin iskenyt 13 maalia McDavidia enemmän.

Legendaariselle Wayne Gretzkylle maalien arvottaminen syöttöpisteitä tärkeämmäksi ei aukea. Hän haluaisikin nähdä palkinnon tulevan jaetuksi, mikäli kaksi tai useampi pelaaja on tasapisteissä.

Gretzky onkin itse joutunut tilanteeseen, jossa hän oli jaetulla ykkössijalla, mutta alhaisemman maalimääränsä vuoksi hävisi kyseisen tittelin. Tämä tapahtui kaudella 1979-1980, kun sekä Gretzkyllä että Marcel Dionnella oli kasassa 137 pistettä, mutta Dionnella maaleja oli 53, mikä oli kaksi enemmän kuin numero 99:llä.

– Toivoisin, että he olisivat muuttaneet sen säännön ensimmäisen kertani jälkeen. Toivon, että siihen olisi puututtu jo tuolloin, Gretzky paaluttaa The Provincen haastattelussa.

– Ei sillä, että murehtisin omasta ajastani, mutta tilanne on edelleen se, että jos Connor mielii nyt voittaa kyseisen tittelin, hänellä ei ole varaa jäädä tasapisteisiin.

Molempien tulisi saada ansaitsemansa kunnia

Gretzky haluaakin, että tasapisteissä molemmat pelaajat saisivat ansaitsemansa kunnian pitkän kauden jälkeen.

– Minä näen sen niin, että jos kaksi kaveria on tasoissa, heidän molempien tulisi saada nimensä pyttyyn.

McDavid itse kiistää seuraavansa Crosbyn suorituksia, mitä tulee kilpaan pistepörssin voitosta, mutta Gretzky ei ihan heti osta tätä.

– Ainakin minä tiesin, mitä jokainen kaveri teki. Tiesin kaikki tilastot, ketä vastaan he pelasivat hyvin ja ketä vastaan heillä oli vaikeaa. Minulle se oli koko elämäni ja rakastin sitä.

Hän muistaakin hyvin juuri kyseisen vuoden, jolloin hän kamppaili pistepörssin voitosta Dionnea vastaan.

– Kauden viimeinen peli (Kingsin) ei näkynyt TV:ssä. Olin tuolloin lounaalla ja yritin olla ajattelematta sitä. Tiesin, että hän tarvitsee kaksi pistettä noustakseen tasoihin kanssani. Muistaakseni hän onnistui siinä toisessa erässä.

– Muistan tuolloin ajatelleeni, että ”se oli niin lähellä ja nyt en tiedä tuleeko toista mahdollisuutta enää koskaan”.

”Ei yksilön, vaan koko joukkueen palkinto”

Mikäli McDavid kykenisi tällä kaudella voittamaan NHL:n pistepörssin, olisi hän ensimmäinen siihen yltänyt Oilers-pelaaja sitten Gretzkyn.

– Olisi upea asia koko organisaatiolle, jos Connor voittaisi Art Ross Trophyn tai Hart Memorial Trophyn. Palaan tässä kohtaa aina siihen, mitä Glen Sather sanoi. Hän sanoi aina, että ”haluan voittaa Stanley Cupin, mutta halua niin ikään voittaa Conn Smythen, Norris Trophyn, Hart Trophyn ja Art Ross Trophyn”.

– Hän ei koskaan nähnyt niitä yksilön, vaan koko joukkueen palkintona.

Varmasti osittain tästä edellä mainitusta syystä asia on Gretzkylle tärkeä.