Minnesota Wildin kapteenina toimiva Mikko Koivu rikkoi viime viikolla upeasti 600 tehopisteen rajapyykin NHL:ssä.

34 vuotta ensi kuussa täyttävä TPS-kasvatti tarvitsi kyseisen rajapyykin saavuttamiseen reippaat 11 kautta, joista tosin yksi oli työsulun lyhentämä. Otteluita siihen vaadittiin puolestaan 820 kappaletta ja nyt suomalaissentterillä on siis kasassa tehot 178+422.

Koivu pelaa tällä hetkellä parasta jääkiekkoaan miesmuistiin ja hän onkin iskenyt upeasti 57 otteluun tehopisteet 17+27. Hänen pistekeskiarvonsa kuluvalta kaudelta on 0.77 ja hänen pelatessa tällä hetkellä 81 ottelun runkosarjaa, tulisi hän pistesarakkeensa näyttämään kauden päätteeksi 62 tai 63 pistettä.

Kokonaisuudessaan Koivun ottelukohtainen pistekeskiarvo koko NHL-uran ajalta on 0.73. 600 tehopisteen rajapyykin rikkouduttua, ja samalla myös iän karttuessa, mieleen nousee yksi mielenkiintoinen kysymys: onko hänestä ohittamaan isoveljeään Saku Koivua?

Saku pelasi NHL-urallaan 1 124 runkosarjaottelua ja nakutti niissä kasaan tehot 255+577. Nopealla laskukaavalla hänen pistekeskiarvokseen muodostuu siis 0.74.

Veljekset kuin ilvekset ovat siis tällä hetkellä lähes identtisessä tahdissa. Hyvin suurella todennäköisyydellä Saku tulee kuitenkin jäämään ainakin pistekeskiarvoltaan ja mahdollisesti myös kokonaispistemäärältään pikkuveljensä edelle.

Tälle edellä mainitulle löytyy puhtaasti tilastolliset syyt: kun Saku oli pelannut NHL:ssä saman verran otteluita kuin pikkuveljensä nyt, oli hänellä kasassa 59 tehopistettä enemmän. Kaiken lisäksi pelaajien vauhti tapaa hyytyä vanhetessa, joten Mikolla tulee pelkästään olemaan vaikeuksia pitää nykyisestä tahdistaan kiinni, saatika kiristää sitä.

Isoveli on aina isoveli?

Mikko Koivun kohdalla yksi vaihtoehto isoveljensä Saku Koivun ohittamiseen olisi pidempään pelaaminen NHL:ssä. Toisin sanoen otteluita tarvittaisiin enemmän.

Kuluvan kauden jälkeen Mikolla tulee nykytahdillaan olemaan kasassa 844 ottelua. Matkaa Sakuun on siis 280 ottelua, mikä tarkoittaa noin kolmea ja puolta kautta, siis täydellä 82 runkosarjaottelun vauhdilla. Keskiarvolta nuorempi Koivu on kuitenkin kuluvan kauden jälkeen pelannut 72 ottelua kautta kohden, joten tuolla tahdilla puhutaan neljästä täydestä kaudesta.

Toisin sanoen Mikko Koivun olisi kyettävä pelaamaan NHL:ssä ainakin kesään 2021 saakka, jolloin hän olisi 38-vuotias. Jos hän kykenisi siis pitämään nykytahtinsa, olisi hänellä 1 124 ottelun jälkeen kasassa 822 tehopistettä, siis kymmenen pistettä Sakua vähemmän.

Yhteenvetona voitaneen todeta, että ilman merkittäviä muutoksia pistetehtailussaan Mikon täytyy pelata NHL:ssä vähintäänkin kesään 2022 saakka, mikäli hän mielii ottamaan isoveljensä kiinni.

Haastavaa, mutta samaan aikaan mahdollista Sakun ohittaminen toki on. Veljeksistä vanhempi nimittäin pelasi itsekin 39-vuotiaaksi saakka, eikä Mikolla ole ollut mitään suurempia loukkaantumisongelmia.

Geenit siis antanevat Mikolle mahdollisuuden ohittaa veljensä ainakin kokonaispistemäärissä.

Huom! Juttu on kirjoitettu ennen tiistain ja keskiviikon välisen yön NHL-kierrosta.