Kilpa NHL:n tulokkaan tittelistä nähdään Auston Matthewsin, Patrik Laineen ja Mitch Marnerin välisenä kilpana, vaikka mukana on myös monia muita kovia tulokkaita.

Tämä on esimerkiksi TSN:n näkemys, sillä kanadalaismedia nostaa ykkössuosikiksi Matthewsin ja hänen kovimmaksi haastajaksi Laineen, Marnerin seuratessa kolmantena perässä.

Suurimpana perusteluna näin selkeälle kolmikolle nähtäneen se, että kyseessä on ensimmäinen kerta 25 vuoteen, kun kolme tulokaspelaajaa uhkaa rikkoa ensimmäisen NHL-kautensa aikana sekä 20 maalin että 70 tehopisteen rajapyykin.

Auston Matthews

Matthewsia pidetään ykkössuosikkina pääasiassa siitä syystä, että hän pelaa keskushyökkääjänä ja toimii täten kentällisensä moottorina. Sentterin roolia pidetään yleisesti ottaen laiturin tonttia selkeästi haastavampana, mikä siis nostaa yhdysvaltalaisen osakkeita selkeästi.

Maple Lefsin uuden tähtipelaajan kerrotaan myöskin tehneen enemmän maaleja kuin Laine, kun laskuista jätetään pois tyhjään maaliin isketyt osumat, hänellä on NHL:n toiseksi eniten tasaviisikoin iskettyjä maaleja ja hän on laukonut huimat 205 kertaa, siis peräti 60 kertaa enemmän kuin Laine.

Kaiken lisäksi Maple Leafs luo 55 prosenttia jäällä nähtävistä maalintekopaikoista, kun Matthews on jäällä ja TSN:n mielestä edelleen erityismaininnan ansaitsee ensimmäisessä ottelussa isketyt neljä maalia, kun siis puhutaan tulokaskilvan ratkaisut määrittävistä tekijöistä.

Patrik Laine

Laineen kohdalla hieman himmentävänä tekijänä nähdään puolestaan se, että hän on päässyt nauttimaan Mark Scheifelen ja Nikolaj Ehlersin kaltaisten All Star -tason pelaajien kanssa pelaamisesta. Samalla tekstissä huomautetaan, ettei sen saa antaa viedä mitään pois hänen tulokaskaudeltaan.

TSN korostaa suomalaisen tilastoja, sillä Laine johtaa tulokkaiden maalipörssiä, joskin jakaen tämän Matthewsin kanssa. Pistepörssissä kaula Matthewsiin on kolme pistettä, hän on tehnyt toiseksi eniten tehopisteitä (40) tasaviisikoin pelattaessa (ainoastaan Sidney Crosby edellä) ja hänen laukaisuprosentti on huimasti yli 19.

Artikkelissa hehkutetaan myöskin suomalaisen kolmea hattutemppua, joista ensimmäinen tuli jo NHL-uran neljännessä ottelussa, sekä sitä, että Laine on NHL:n nuorin vakiokasvo kuluvalla kaudella.

Mitch Marner

TSN nostaa Marnerin kohdalla uskomattoman faktan liittyen tulokaskilpaan tehopisteiden osalta: vaikka hänellä on kaikki mahdollisuudet rikkoa Maple Leafsin kaikkien aikojen piste-, syöttö- ja ylivoimapiste-ennätykset tulokaspelaajien osalta, on hän silti jäämässä kilvassa kolmanneksi.

Artikkelissa korostetaan kanadalaishyökkääjän kohdalla sitä, että tämä on ollut kalenterivuoden 2017 puolella kaikkein tehokkain tulokaspelaaja, sillä tammikuun 1. päivästä alkaen hän on pelannut yli piste per peli -keskiarvolla, tehden 21 ottelussa pisteet 7+15.

Marner on tehnyt 60 pelattua minuuttia kohden 2.46 tehopistettä, mikä on enemmän kuin Laineella tai joukkuekaveri Matthewsilla.

Muut haastajat:

Zach Werenski
Matt Murray
William Nylander
Sebastian Aho
Ivan Provorov
Matthew Tkachuk
Nikita Zaitsev
Anthony Mantha

Maininnan ansaitsevat:

Brandon Carlo
Connor Brown
Zach Hyman
Mikko Rantanen
Troy Stecher
Josh Morrissey
Brady Skjei