(Monien mielestä) maailman kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija on Wayne Gretzky. Hän on tehopistetilastoissa, maaleissa ja syötöissä täysin omaa luokkaansa, joten hänen nimittäminen kaikkien aikojen parhaaksi ei ole kovinkaan suuri virhe.

Varttuneempien NHL-fanien keskuudessa Gretzkyn nimi herättää kaiken lisäksi mukavia muistoja. Pelasihan Jari Kurri pitkään hänen kanssaan, ja kaksikko muodosti NHL:n historian yhden parhaista tutkapareista.

Väärin ei ole myöskään se, jos pidät Mario Lemieux’ta kaikkien aikojen parhaan pelaajana. Pittsburgh Penguinsin nykyinen omistaja kärsi urallaan kuitenkin useista hankalista vammoista, joiden vuoksi ura jäi pelimäärältään liian torsoksi.

Lemieux’n kanssa eivät suomalaiset pelanneet – tai ainakaan muodostaneet tutkapareja. Sen sijaan yksi tunnettuimpia Lemieux’n tovereita oli Jaromir Jagr.

Jagr ja Lemieux voittivat yhdessä muun muassa Stanley Cupit vuosina 1991 ja 1992. Ensimmäisestä on siis kulunut tänä vuonna 26 vuotta. No, kuten jokainen varmasti tietää, kiekkoilee Jagr maailman parhaassa keikkoliigassa yhä tänäkin päivänä – 26 vuotta myöhemmin.

Kaikkien aikojen paras eurooppalainen

Jagr on pelannut uransa aikana useassa NHL-seurassa; Penguinsissa, Washington Capitalsissa, New York Rangersissa, Philadelphia Flyersissa, Dallas Starsissa, Boston Bruinsissa, New Jersey Devilsissä sekä viimeisimpänä Florida Panthersissa.

Mahtuupa matkaan mukaan myös kolmen kauden mittainen visiitti KHL-joukkue Avangard Omskiin.

Jagr on aina ollut suosittu pelaaja. Hän on kuulunut uransa alusta lähtien tähtien joukkoon ja mitä pidemmälle ura on edennyt, sitä suuremmaksi hänen legendansa on kasvanut.

Kuluva kausi on kuitenkin ollut tshekkiläisen kannalta yksi merkittävimpiä. Viimeistään tämän sesongin aikana Jagrista on kasvanut kenties kaikkien aikojen toiseksi paras pelaaja, ja faktojen kautta NHL:n historian toiseksi tehokkain kiekkoilija.

Hän on myös kiistatta kaikkien aikojen paras eurooppalainen pelaaja, sillä hän on jättänyt kenties pahimman kilpakumppaninsa, Nicklas Lidströmin, taakseen.

Nyt on lupa nauttia

Suomalaisille NHL-faneille maailman parhaan kiekkoliigan seuraaminen ei ole ollut koskaan yhtä helppoa. Minkä tahansa pelin voit katsoa, milloin tahansa. Tätä teknologiaa kannattaa nyt hyödyntää ja nauttia Jagrin viimeisistä pelivuosista.

Karu fakta on nimittäin se, että suomalaisittain vastaavaa tilannetta ei tulla hetkeen näkemään. Aleksander Barkov on nimittäin Jagrin oppipoika ja tutkapari – siis kenties jääkiekkohistorian toiseksi parhaan pelimiehen.

Barkov on se herra, joka tekee nykypäivänä pistetehtailun Jagrille helpoksi. Rehellisyyden nimissä 45 vuotta on jääkiekkoilijalle paljon, ja nykypäivänä jopa Jagr tarvitsee peliinsä todellista apua.

Tätä nuoriherra Barkov onkin tehnyt jo pidemmän aikaa: suomalaisnuorukainen ruokkii elävää legendaa ja elävä legenda Barkovia. Siinä sitä urheiluromantiikkaa parhaimmillaan.