Florida Panthersin ikinuori Jaromir Jagr täytti keskiviikkona 45 vuotta. Meneillään on hänen NHL-uransa 23:s kausi ja todennäköisesti se on kaukana viimeisestä.

Ainakaan siitä homma ei tule jäämään kiinni, etteikö Jagr itse haluaisi jatkaa pelaamista; päinvastoin, hän on koko ajan pidentänyt suunnitelmiaan jäljellä olevista pelivuosistaan ja viimeksi hän puhui 55-vuotiaaksi saakka pelaamisesta.

Myöskään tulostaulu ei osoita millään muotoa negatiiviseen suuntaan. Jagr on nimittäin iskenyt kuluvalla kaudella 54 otteluun tehot 10+21.

Ja vaikka Jagr ei olekaan aivan viime kauden 66 tehopisteen tahdissa, sille on olemassa yksi erittäin pätevä syy: tshekkikonkarin rinnalta ovat puuttuneet Aleksander Barkov ja Jonathan Huberdeau, joten missään nimessä samanlaista tulosta on ylipäätään turha odottaa.

Sun-Sentinel kysyikin Jagrilta syntymäpäivän haastattelussa, josko esimerkiksi Tom Bradyn, Roger Federerin, Serena Williamsin ja monien muiden kokeneiden huippuammattilaisten menestys on inspiroinut häntä.

Vastaus oli luokkaa ”loistava”, hieman typerän kysymyksen esittäneelle toimittajalle.

– Minä tässä se 45-vuotias olen, joten heidän tulisi inspiroitua minusta, Jagr vitsaili naureskellen, joskin mukana oli eittämättä melkoinen totuuden siemen.

– Jos kyseessä on lahjakas ja taitava urheilija, joka päättää pystyvänsä tekemään yhtä paljon töitä kuin kuka tahansa muu, silloin pystyy pelaamaan ikuisesti. Ja silloin tulee aina omaamaan tietynlaisen etulyöntiaseman, joskaan yhtäkään päivää ei voi hukata, sillä muuten sen aseman hukkaa hyvinkin nopeasti.

Kokemus ja peliäly aseinaan

Mikä sitten on Jagrin menestyksen salaisuus? Jokainen tietää sen, että mistään maailman nopeimmasta kaverista hänen kohdallaan ei puhuta ja puolestaan kiekon suojaaminen on maailmanluokkaa, mutta eivät kai nämä seikat pelkästään riitä?

– Kun sinulla on kiekko, sinä kontrolloit sitä, millaisella nopeudella peliä tullaan pelaamaan.

Nähtävästi siis kyse on hyvin yksinkertaisista jutuista, ainakin Jagrin kohdalla.

Tshekkilegenda, joka nousi kuluvalla kaudella NHL:n historian kaikkien aikojen toiseksi tehokkaimmaksi pelaajaksi, toivookin, että nuoret ottaisivat häneltä ja ylipäätään vanhemmilta opiksi.

– Sitä on vuosien varrella tullut kokeiltua erilaisia juttuja, joista toiset toimii ja toiset ei. Mieleen jää ne toimivat jutut ja sitä menee niiden mukaisesti.

– Nuorempien kaverien kannattaisi kuunnella vanhempia kavereita, koska sillä tavoin he pystyisivät säästämään aikaa. Lasten taas pitäisi kuunnella vanhempiaan, koska he ovat käyneet jo saman reitin lävitse. Jos et kuuntele, mitään pahaa ei tokikaan tapahdu, mutta et myöskään säästä aikaa.

Ajan säästämisellä Jagr siis viittaa puhtaasti siihen, että pelaaja olisi nopeammin valmiimpi, koska samojen virheiden toistaminen jäisi vaiheena ainakin osittain väliin.

Ainakin yhden virheen Jagr on kuitenkin jättänyt myös itse tekemättä. Tämä nousi esille, kun häneltä kysyttiin pelaajauran jälkeisestä elämästä.

– En ajattele koko asiaa, sillä kun alat miettiä mitä tapahtuu jääkiekon jälkeen, se on ensimmäinen askel kohti eläkettä.