Kuluvan kauden aikana NHL:ssä on irtisanottu neljä päävalmentajaa, kun sekä Florida Panthers, New York Islanders, St. Louis Blues että Boston Bruins ovat päätyneet tähän rajuun ratkaisuun.

Valmentajanvaihdos kesken kauden kielii aina enemmän pelaajien kuin valmentajan epäonnistumisesta. Valitettava totuus kuitenkin on se, että valmentaja joutuu useimmiten maksumieheksi, sillä kokonaista joukkuetta ei voi lähteä vaihtamaan.

Panthers

Ennen: 11-10-1 (voittoprosentti: 50,00)
Jälkeen: 13-11-8 (voittoprosentti: 40,63)

Ensimmäisenä päävalmentajansa irtisanoi Panthers, jonka moni on todennut jo tuolloin hätäilleen ratkaisunsa kanssa erottaa viime vuoden NHL:n parhaaksi valmentajaksi valittu Gerard Gallant.

Tilapäiseksi päävalmentajaksi nousi myös seuran GM:nä toimiva Tom Rowe ja floridalaisseura onkin ainoa NHL-seura, jossa ei olla nähty muutosta ainakaan parempaan suuntaan.

Islanders

Ennen: 18-16-8 (voittoprosentti: 42,86)
Jälkeen: 8-2-2 (voittoprosentti: 66,66)

Gallantin jälkeen seuraavana vuorossa oli Jack Capuano, joka irtisanottiin pitkäaikaisen pestinsä päätteeksi New York Islandersista. Hän oli saanut brooklynilaisseuran kurssin kääntymään, ainakin osittain, mutta seurajohdon mielestä ei riittävästi.

Toistaiseksi ratkaisu onkin osoittautunut oikeaksi, sillä Islandersin voittoprosentti on kohonnut selvästi kakkosvalmentaja Doug Weightin alaisuudessa.

Blues

Ennen: 24-21-5 (voittoprosentti: 48,00)
Jälkeen: 5-1-0 (voittoprosentti: 83,33)

Ken Hitchcockin asema oli vaakalaudalla jo viime kaudella, mutta St. Louis Bluesin eteneminen konferenssifinaaleihin toi hänelle vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Kesällä tapahtui kuitenkin paljon muutoksia, eikä koppi tuntunut enää täysin vastaavan valmentajansa huutoon.

Niinpä kakkosvalmentaja Mike Yeo, joka olisi muutoinkin nostettu ensi kaudella päävalmentajaksi, sai vetovastuun, kun Hitchcock potkittiin pihalle. Kesällä seuraan saapuneen Yeon alaisuudessa missourilaisseuran meno onkin muuttunut täysin.

Bruins

Ennen: 26-23-6 (voittoprosentti: 47,30)
Jälkeen: 3-0-0 (voittoprosentti: 100,00)

Viimeisin lähtijä on Boston Bruinsia yli kymmenen vuoden ajan johtanut Claude Julien, joka johdatti seuran keväällä 2011 Stanley Cup -voittoon. Vaikka kyse oli rajusta ratkaisusta, se ei pitänyt sisällään tippaakaan ylimääräistä draamaa, vaan ennemminkin kyse oli siitä, että ”aikansa kutakin”.

Toistaiseksi kurssi onkin kokenut merkittävän muutoksen kakkosvalmentaja Bruce Cassidyn alaisuudessa ja Bruins on voittanut kaikki kolme otteluaan edelliset viisi kautta farmiseura Providence Bruinsissa päävalmentajana toimineen Cassidyn johdolla.