Kun puhutaan menestyneestä NHL-organisaatiosta, jolla on mahdollisuus taistella Stanley Cupista, tarvitset tähän kaksi asiaa: loistavan ykkössentterin ja erinomaisen ykköspakin.

Jos ajatus ei istu päähäsi, niin katso asiaa tältä kantilta: Sidney Crosby ja Kris Letang, Jonathan Toews ja Duncan Keith sekä Anze Kopitar ja Drew Doughty. Pittsburgh Penguins, Chicago Blackhawks ja Los Angeles Kings ovat voittaneet kaikki viime vuosina Stanley Cupin.

Siksi Buffalo Sabres on saanut tällä ja viime kaudella loistavia uutisia. Ensiksi se sai kiinnitetty itselleen uuden franchise-sentterin toissa kesän varaustilaisuuden kautta, minkä lisäksi Jack Eichel on vastannut hyvin hänelle asetettuihin odotuksiin.

Toisekseen joukkueen suomalaispuolustaja Rasmus Ristolainen nousi viime kaudella eliittipuolustajien joukkoon, minkä kukkuraksi mies on ainoastaan parantanut tekemistään tällä kaudella.

Viime kaudella 82 ottelua tuottivat 41 (9+32) tehopistettä, kun tämän sesongin 54 kamppailun aikana Ristolainen on iskenyt neljä maalia ja yhteensä 31 tehopistettä. Jos tahti jatkuu samanlaisena, tulee Ristolainen tekemään tällä kaudella 47 pistettä.

Peliaikakuningas ja ylivoiman moottori

NHL-jääkiekossa tilanne on muuttunut pitkälti siihen, että jokainen liigassa pelaava pelaaja on nopea, vahva ja isokokoinen. Vauhdit kasvavat jatkuvasti, mistä syystä pienessä kaukalossa tilaa ei enää juurikaan ole.

Sen vuoksi useat ottelut ratkeavat nykypäivänä ylivoiman avulla. Toki pudotuspeleissä tarina on yleensä toisenlainen, mutta sinne on ensiksi päästävä.

Tästä syystä Ristolaisen ylivoimaosaaminen on enemmän kuin tervetullutta Buffaloon. Hänen 31 tehopisteestään jopa 18 on tullut ylivoimalla, mikä on Kyle Okposon ohella koko Sabresin paras lukema.

Moni saattaa tässä vaiheessa kyseenalaistaa sen, että kenties Sabresin ylivoima on NHL:n heikoimmasta päästä. Päinvastoin. Buffalon ylivoimaprosentti, 23,3, on vain 0,3 huonompi, kuin parhaan ylivoiman omaavalla Columbus Blue Jacketsillä.

Tehopisteitä ja pelejä katsellessa on myös selvää, että tästä iso kiitos menee Ristolaisen laariin.

Osittain runsaasta ylivoima-ajasta johtuen Ristolainen on noussut NHL:n eliittipuolustajien joukkoon myös peliaikansa vuoksi. Hän pelaa keskiarvolta ottelua kohden 27 minuuttia ja yhdeksän sekuntia.

Se on koko NHL:n neljänneksi kovin määrä, sillä edellä ovat Hockey-Referencen mukaan ainoastaan Dustin Byfuglien (27:25), Ryan Suter (27:13) sekä Drew Doughty (27:12).