Washington Capitals on tekemättömässä paikassa ensi kesän laajennusdraftissa, kun se ei voi suojata kuin toisen maalivahdeistaan.

Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että kyseinen suojaus tullaan käyttämään ykkösvahti Braden Holtbyyn, joka on tällä hetkellä yksi tämän planeetan parhaista maalivahdeista.

Samalla kuitenkin saksalaisvahti Philipp Grubauer jää väistämättä suojaamatta ja tällä hetkellä tuskin yksikään joukkue NHL:ssä jättäisi käyttämättä mahdollisuutta napata hänet ilmaiseksi riveihinsä.

Tosiasia on kuitenkin se, että tasan yhdellä seuralla on olemassa tällainen mahdollisuus ja se on Vegas Golden Knights. Nevadalaisseura tulee ensi kesänä varaamaan pelaajistoonsa kolme maalivahtia muista joukkueista ja Grubauer tulee eittämättä olemaan yksi heistä.

On nimittäin niin, että Grubauer on kuluvalla kaudella ollut tilastojen valossa jopa Holtbya parempi: siinä, missä Holtbyn torjuntatilastot ovat 92,90/1.99, 25-vuotias saksalainen on merkkauttanut lukemat 93,10/1.98.

Nuori saksalaisvahti ei kuitenkaan itse kyseiselle asialle uhraa ajatuksiaan, koska hän ei pysty vaikuttamaan tilanteeseen millään tavoin.

– Se ei suoraan sanottuna kiinnosta minua juuri nyt. Olen keskittynyt vain ja ainoastaan auttamaan tätä joukkuetta sekä voittamaan ne ottelut, jotka pelaan. Olen luottavainen sen suhteen, että kun ”Holts” tarvitsee lepoa, minä olen valmis hyppäämään tolppien väliin, Grubauer paaluttaa The Washington Timesille.

Voitto- ja nollapelitilastot päätä huimaavat

Kun Grubaueria verrataan esimerkiksi voittotilaston osalta muutamiin NHL:n ykkösvahteihin, on hän lyönyt varsin hyvin pelanneille maalivahdeille luun kurkkuun, vaikka otteluita on tilillä ainoastaan 13.

Esimerkiksi Columbus Blue Jacketsin Sergei Bobrovskylla on pelattuna 41 ottelua ja kolme nollapeliä. Anaheim Ducksin maalilla 39 ottelussa esiintyneellä John Gibsonilla lukema on sama, aivan kuten Winnipeg Jetsin Connor Hellebuyckilla 33 pelaamassaan pelissä. Ja Grubauerilla? Kyllä, 13 ottelussa kolme.

Kaiken kukkuraksi saksalaisvahti on voittanut aloittamistaan otteluista peräti kymmenen.

– Viime vuonna, kun olin torjuntavuorossa, kovin usein olin ensimmäisissä ja kolmansissa erissä hyvä, mutta toisista eristä puuttui jotain. Tänä vuonna minusta on tuntunut siltä, että saan enemmän tukea puolustuksellisesti ja itse olen keskittynyt tasaisuuteen.

– Mitään sen kummallisempaa tässä ei ole. Me teemme paljon eri maalivahtiharjoitteita ja mitä enemmän niitä tekee, sitä luontaisemmin kaikki tulee.

Kun on katsonut Grubauerin otteita kaukalossa, yksi asia on muuttunut melkoisesti aiempaan nähden: Hän ei jätä enää irtokiekkoja vaarallisimmille mahdollisille alueille. Grubauer itse tosin väittää myös onnella olleen oma osansa.

– Jokainen tilanne on erilainen. Ainahan sitä haluaisi torjua kiekot sivulle, mutta joskus pelaajien laukaukset ovat niin hyviä, että se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Nyt kiekot ovat pomppineet oikeaan suuntaan, kun olen torjunut niitä sivuun. Myös pelaajamme maalinedustalla ovat auttaneet minua melkoisesti.

Viime kaudella Grubauer pelasi Capitalsin maalilla 22 ottelua. Menneeseen sesonkiin nähden hänen torjuntaprosenttinsa on noussut 1,3 prosenttia ja selän taakse on mennyt keskimäärin 0.34 kiekkoa vähemmän ottelua kohden. Voittojakin on jo kaksi enemmän.

– Hän on ollut todella hyvä. Hän ei ole torjuntavuorossa jokaisessa ottelussa, mutta kun hän on ollut… Hän on ollut käsittämättömän hyvä, joukkuekaveri Brett Connelly ylistää.