NHL:n fantasiadrafteissa on nyt edetty vuoteen 2011 saakka ja mitä lähemmäksi nykyhetkeä tullaan, sitä laadukkaampia myös varausikäluokat vaikuttavat olevan.

Tällä kertaa kymmenen kärkivarauksen ulkopuolelle jäi sellainen määrä jäätävän kovia nimiä, että tässä ihan hirvittää. Näin on kuitenkin näppylät ja Top 10 ollaan saatu kasaan myös varausikäluokan 2011 osalta.

Lue myös:

Viiden ja puolen vuoden takaisen varaustilaisuuden kymmenen kärjen osalta uusiksi menivät kahta varausta lukuun ottamatta kaikki muut sijat. Muun muassa ykkös- ja kakkossijat vaihtuivat ja esimerkiksi viiden kärjen osalta vain yksi pelaaja-seura-yhtälö piti kutinsa.

Mitä tulee sitten siihen itse aitoon varaustilaisuuteen, vuoden 2011 varaustilaisuudessa ensimmäisenä nimenä huudettiin Edmonton Oilersin toimesta Ryan Nugent-Hopkins. Nugent-Hopkinsin jälkeen huudettiin Gabriel Landeskog (Avalanche), Jonathan Huberdeau (Panthers), Adam Larsson (Devils), Ryan Strome (Islanders), Mika Zibanejad (Senators), Mark Scheifele (Jets), Sean Couturier (Flyers), Dougie Hamilton (Bruins) ja Jonas Brodin (Wild).

Seuraavassa teemme siis katsauksen siihen, miltä varaustilaisuus näyttäisi tänä päivänä.

1. Edmonton Oilers: Nikita Kucherov

Edmonton Oilers on saanut Adam Larssonista sen puolustajan, jonka se halusikin. Kokenut Kris Russell on niin ikään vakuuttanut ensimmäisellä kaudellaan albertalaisseurassa johtoportaan ja onkin ansaitsemassa jatkosopimuksen. Kun siihen lisätään loukkaantuneena oleva Darnell Nurse, ei seuran tilanne puolustuspään suhteen ole enää ollenkaan niin heikko kuin aiemmin.

Niinpä Oilersin ei tarvitse lähteä väkisin varaamaan puolustajaa ja tässä kohtaa sen ei missään nimessä tulisi niin tehdäkään. Tarjolla on nimittäin muun muassa Nikita Kucherovin, Johnny Gaudreaun, Brandon Saadin ja Jonathan Huberdeaun kaltaisia huippulaitureita, joista löytää kaveri Connor McDavidin rinnalle.

Niukaksi ykköseksi kiilaa Tampa Bay Lightningiin oikeassa elämässä päätynyt Nikita Kucherov, joka olisi kuin tehty McDavidin rinnalle. Venäläislaituri naulasi kaudella 2014-15 runkosarjaan 29 maalia ja viime kausi tuotti 30 täysosumaa. Nyt vauhti on jälleen samaa luokkaa, joten tässä olisi tarjolla maalintekijä ja todellinen taitoniekka samassa paketissa McDavidin rinnalle. Tokikaan Gaudreau ei olisi yhtään sen huonompi vaihtoehto, mutta ei kuitenkaan ehkä se oikea kaveri McDavidille.

2. Colorado Avalanche: Johnny Gaudreau

Vaikka Adam Larsson, Dougie Hamilton ja Jonas Brodin ovat kaikki laatupuolustajia, joista olisi ehdottomasti apua Colorado Avalanchelle, ei heistä yhdestäkään olisi sellaiseksi franchise-puolustajaksi, jota koko Denver huutaa. Kaiken lisäksi vuoden 2011 varausikäluokka oli hyökkääjien osalta yksinkertaisesti niin laadukas, että tässä kohtaa jopa Avalanchen olisi mentävä mentaliteetilla ”paras pelaaja varataan”.

Niinpä valintaprosessin vaikeimmat hetket käytäisiin hyökkäyspään kavereitten välillä. Tokikaan Gabriel Landeskog, jonka Avalanche varasi, ei olisi missään nimessä huono vaihtoehto, mutta samaan hengenvetoon täytyy todeta, että homma Coloradossa ei ole lähtenyt joukkueen menestyksen osalta toimimaan. Niinpä Gaudreaun kaltainen kaveri olisi tässä kohtaa toimivampi resepti tuomaan jotain erilaista seuraan.

Yksi vaihtoehto olisi luonnollisesti myös huippusentteri Mark Scheifele, mutta hänkään ei välttämättä olisi Avalanchen osalta se oikea ratkaisu ongelmiin, koska esimerkiksi Matt Duchenekaan ei ole sitä täysin ollut. Niinpä Coloradoon päätyy Gaudreau.

3. Florida Panthers: Jonathan Huberdeau

Florida Panthersilla olisi mahdollisuus valita todella kovia nimiä joukkueeseensa, vaikka se onkin ”vasta” kolmantena vuorossa. Yksi näistä kovista nimistä on eittämättä Jonathan Huberdeau, joka päätyi oikeasti floridalaisseuraan, kuten kaikki tietävät.

Lopulta myös tässä fantasiadraftissa valinta osuu samaan nimeen. Hänen ”skippaamiselle” ei olisi nimittäin tarjolla mitään muuta syytä kuin kuluvan kauden alla tullut loukkaantuminen. Toisin sanoen, mitään syytä ei olisi.

Mutta miksi sitten Huberdeau? No, kemioiden löytyminen pelaajien välillä ei ole ikinä mikään automaatio, ja Huberdeau on muodostanut ykkössentteri Aleksander Barkovin kanssa välittömästi toimivan kombinaation, unohtamatta tietenkään Jaromir Jagria. Siitä syystä valinta osuu kanadalaislaituriin tälläkin kertaa.

4. New Jersey Devils: Mark Scheifele

Sinällään on uskomatonta, että Mark Scheifelen kaltainen kaveri on vielä tässä kohtaa tarjolla, mutta se kertoo paljon enemmän eri seurojen tarpeista ja tämän varausikäluokan käsittämättömän kovasta laadusta, kuin Scheifelesta pelaajana.

Mutta kuvitelkaapa Taylor Hallin sentteriksi Mark Scheifele? Pahoittelen jo etukäteen edessä olevaa kielenkäyttöä, mutta New Jersey Devils -fanit kusisivat hunajaa. Ja mitä kaikkea Hallista voitaisiinkaan saada irti – Scheifele olisi nimittäin aikamoinen kohennus Travis Zajaciin.

Toki tässä kohtaa täytyy muistaa, että Adam Larsson – siis pelaaja, jonka Devils oikeasti varasi vuonna 2011 – oli nimenomaan se kaveri, joka toi Hallin Newarkiin. Mutta tässä eletäänkin ”fantasiamaailmassa”, joten tässä kohtaa Devils-faneilla on myös lupa unelmoida Hall-Scheifele-duosta.

5. New York Islanders: Brandon Saad

Brandon Saad on osoittanut olevansa voittajatyyppi, mistä kertoo kaksi voitettua Stanley Cupia Chicago Blackhawksin paidassa. Samaan suoritukseen vuoden 2011 varausikäluokasta on yltänyt vain Andrew Shaw, joka voitti molemmat pyttynsä niin ikään Blackhawksissa, joskin nykyisin molemmat ovat jo uusissa seuroissa.

Kaiken kukkuraksi Saad on myös äärimmäisen hyvä jääkiekkoilija ja vieläpä molempiin suuntiin pelattaessa. 24-vuotias yhdysvaltalainen ei ole nimittäin ollut kertaakaan NHL-urallaan ”miinuspelaaja” ja tehopisteitä on syntynyt 338 runkosarjaottelussa 217 kappaletta.

Saad on osoittanut lyhyellä NHL-urallaan myös sen, että hän ei sula myöskään kevään tosipeleissä. Tämän ikäiselle kaverille 67 pelattua pudotuspeliottelua, vieläpä nimenomaan uransa neljän ensimmäisen kauden aikana ja yli puolen pisteen ottelukohtainen keskiarvo on melkoinen suoritus.

Saad voisi olla käytännössä ottaen siis koko varausluokkansa ykkös- tai kakkosvaraus, mutta tässä kohtaa New York Islanders pääsee iloitsemaan hänestä. Todennäköisesti myös John Tavares olisi melkoisen iloinen, ainakin iloisempi kuin Ryan Stromen kanssa.

6. Ottawa Senators: Gabriel Landeskog

Jotenkin Gabriel Landeskog olisi Ottawa Senatorsin näköinen pelaaja. Ei mikään piste per peli -kaveri, mutta kuitenkin tasaiseen tahtiin pisteitä nakuttava duunari, jonka osaaminen mitataan paljon muussa kuin vain otteluiden pöytäkirjoissa.

Colorado Avalanchen kippari ei aivan sinne kirkkaimpaan mahdolliseen kärkeen enää mahtuisi, toisin kuin kesällä 2011, mutta ei olisi mikään mahdoton vääryys nähdä Landeskogin menevän tätä sijaa ylempänä. Niin tai näin, Landeskogissa olisi todella luotettava pelaaja Senatorsille vuosiksi eteenpäin ja sinällään olisikin mielenkiintoista nähdä, että mitä hän saisi aikaan jossain muualla kuin rämpivässä denveriläisnipussa.

Se kuitenkin täytyy todeta, ettei Senators mihinkään miinaan astunut Mika Zibanejadin varatessaan, sillä vaikka nykyisin New York Rangersia edustava hyökkääjä ei aivan tähän Top 10:een mahtunutkaan, voisi hän mausta riippuen ehdottomasti olla tällä listalla. Sen sijaan Zibanejadin vaihtaminen Derick Brassardiin oli jonkinasteinen miina.

7. Winnipeg Jets: Ryan Nugent-Hopkins

Se täytyy tässä kohtaa todeta heti, että Ryan Nugent-Hopkinsista ei ainakaan Edmonton Oilersissa ole mitään Mark Scheifelea tullut. Erittäin hyvä jääkiekkoilija hän joka tapauksessa on, joskaan ei missään nimessä tämän varausikäluokkansa paras pelaaja, kuten asia vuonna 2011 nähtiin.

Winnipeg Jets onkin tässä kohtaa tämän varaustilaisuuden ensimmäinen häviäjä, kun verrataan siihen, miten asiat oikeasti etenivät. Jets saisi siis Nugent-Hopkinsin muodossa niin sanotun köyhän miehen Scheifelen. Toki, kuten jo osittain sanottua, myös RNH:n tilanne voisi olla melkoisen erilainen jossain muussa ympäristössä kuin Edmontonissa.

Ja, ettei tässä nyt jää täysin väärä kuva, niin joka tapauksessa kyse on huippupelaajasta, joka on pelannut NHL:ssä jo 368 runkosarjaottelua ja nakuttanut niissä 248 pistettä. Valitettavasti pudotuspelikokemusta ei kuitenkaan ole, kiitos Oilersin.

8. Philadelphia Flyers: Sean Couturier

Sean Couturier ei ole millään tasolla mediaseksikäs pelaaja, vaan hän on kahden suunnan duunari, joka tekee todella arvokasta työtä Philadelphia Flyersille. Vaikka siis häntä ei niinkään muualla osata arvostaa, kuten valitettavan usein puolustavien hyökkääjien kohdalla käy, Flyers-organisaatiossa hänet arvostetaan todella korkealle.

Tarjolla saattaisi olla siis kovempia pelaajia, mutta on vaikea nähdä Flyersin muuttavan varaustaan, joskin heillä on varmasti vielä kovemmat odotukset Couturierin varalle kuin mitä tähän mennessä on nähty.

9. Boston Bruins: Ondrej Palat

Ihanko oikeasti? Ihanko oikeasti Palat varattiin seitsemännellä kierroksella, numerolla 208 ja täten siis koko vuoden 2011 varaustilaisuuden neljänneksi viimeisenä pelaajana? Nyt on melkoista ja melkoinen on myös sulka, jonka Lightningin GM:nä toimiva Steve Yzerman ja seuran kykyjenetsintätiimi saavat tästä hattuunsa ottaa.

Jos vuonna 2011 oltaisiin tiedetty, että minkälainen kaveri Palatista lopulta tulee, olisi hän mennyt sellaiset ”pari sataa” vuoroa aiemmin ja päätynyt tulkintamme mukaan Boston Bruinsin haaviin. Bruins kaipaa tällä hetkellä ennen kaikkea puolustajaa ja tehopisteitä nakuttavaa laitahyökkääjää: vuonna 2011 varatusta Dougie Hamiltonista ei ollut vastaamaan Bruinsin huutoon puolustajien osalta, joten nyt käännetään katseet hyökkäyspäähän, jossa samainen huutava pula erinomaisesta laiturista syntyi viimeistään kesällä, kun Loui Eriksson vaihtoi maisemaa.

Miksi muuten Palat sitten varattiin niin myöhään, vaikka hän nakutti viimeisellä juniorikaudellaan QMJHL:ssä 61 otteluun 96 tehopistettä? Osittain siitä syystä, että hän oli varauskelpoinen jo vuotta aiemmin. Toisaalta niin oli myös esimerkiksi suomalaispelaaja Henrik Borgström, joka varattiin viime kesänä, mutta hän meni ykköskierroksella.

10. Minnesota Wild: Dougie Hamilton

Rickard Rakell, Boone Jenner, Victor Rask, John Gibson, Vincent Trocheck, Andrew Shaw, Mika Zibanejad, J.T. Miller, Tobias Rieder – ihan nyt vain avataksemme tämän vuoden 2011 varaustilaisuuden laadukkuutta, niin esimerkiksi kaikki nämä edellä mainitut kaverit jäävät varaamatta.

Varaamatta jää myös ruotsalaispuolustaja Jonas Brodin, joka ei kovista odotuksista huolimatta ole noussut aivan sille tasolle, mitä häneltä on odotettu. Ja, koska tällä hetkellä Ryan Suter voisi käyttää hieman apua puolustuspäästä tulevien tehopisteiden osalta, niin vain ja ainoastaan siksi valinta osuu Dougie Hamiltoniin.

Hamilton on vahvasti kahtia mielipiteet jakava kaveri, mutta sitä tosiasiaa häneltä ei voida ottaa pois, että isokokoinen kanadalainen on nakuttanut NHL-urallaan 315 runkosarjaotteluun 42+117. Lisäksi kehityskäyrät osoittavat ylöspäin ja usein tällaisten ”parimetristen” pelaajien kohdalla kehityskulku on hieman hitaampaa.