Jos mielessä on käynyt vähääkään kysymys, että ”Onkohan meillä oikea päävalmentaja?”, niin nyt kannattaa arvon seurat reagoida – Claude Julien on vapaalla jalalla.

On nimittäin niin, että markkinoille putoaa aniharvoin valmentajia, joilta löytyy samanlainen CV, vieläpä ennen kaikkea lähimenneisyyden osalta, kuin Julienilta.

  • Stanley Cup -voitto (2011)
  • Olympiavoitto (2014)
  • World Cup -voitto (2016)
  • NHL:n paras valmentaja (2008-09)
  • 997 runkosarjaottelua, 538-332-117
  • Voittoprosentti 60,30
  • 109 pudotuspeliottelua, 61-47
  • Päävalmentaja Montreal Canadiensissa (2003-06), New Jersey Devils (2006-07), Boston Bruins (2007-2017)
  • Aika Bostonissa: Stanley Cup -finaalit (2 kertaa), konferenssin semifinaaleissa (3 kertaa), konferenssin puolivälierissä (2 kertaa) – ainoastaan kaksi kertaa ulkona pudotuspeleistä ja edellä siis lueteltuna mihin vaiheeseen matka on katkennut

Toki joku voisi heittää tähän myös Ken Hitchcockin nimen, jolla on NHL:n historiassa kaikista valmentajista neljänneksi eniten otteluvoittoja. Mutta kaikella kunnioituksella Hitchcockia kohtaan – hän ei ole ollut todellinen huippuvalmentaja enää muutamaan vuoteen.

Bostonissa ei enää edellytyksiä menestykselle

56-vuotiaan kanadalaisvalmentajan kohdalla ei siis ole kyse siitä, että hän olisi mystisesti kadottanut kykynsä valmentaa NHL:n ehdottomalla huipulla. Kyse on paljon monimutkaisemmasta yhtälöstä, joka yhdistyy ennen kaikkea kahteen asiaan: ”liian pitkään” pestiin samassa seurassa sekä joukkueen selkeään heikkenemiseen.

Se, että Julien ei saanut Boston Bruinsia enää menestymään, ei tarkoita sitä, etteikö hän voisi olla menestyvä valmentaja uudessa työympäristössä.

Sellaisessa, jossa kaikki kasvot ovat uusia. Sellaisessa, jossa pelaajat eivät ole väsyneet valmentajaan ja vice versa. Sellaisessa, jossa palikat ovat kohdallaan joko nyt ja tässä tai sitten lähitulevaisuudessa.

Voisikin kuvitella, että Florida Panthers, New York Islanders, St. Louis Blues ja Vegas Golden Knights kuolaavat kaikki jonossa Julienin perään. Ja tyhmiä ovatkin, jos eivät näin tee.

Äkkiseltään tulee kuitenkin mieleen myös aika monta muuta seuraa, jotka voisivat harkita nykyisen päävalmentajansa vaihtamista. Ja, että asiaan saadaan konkretiaa, niin heitetään nyt tähän vaikka sellainen seura kuin Detroit Red Wings.

Kaikille siis vielä tiedoksi: markkinoilla on kuumin valmentajanimi sitten kesän 2015 ja Mike Babcockin.