Chicago Blackhawksin kapteeni ja Kanadan maajoukkueen vakiokasvo Jonathan Toews ei pysty sulattamaan ajatusta siitä, että NHL-pelaajia ei nähtäisi olympialaisissa.

NHL:n, Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) ja Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) neuvottelut NHL-pelaajien osallistumisesta vuoden 2018 olympialaisiin, jotka järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa, ovat junnanneet jo todella pitkään paikallaan.

Itse asiassa tilanne alkaakin olla jo se, että ne ovat polkeneet paikallaan jo liian pitkään ja se pienen pieni unelma NHL-pelaajien osallistumisesta voidaan heittää hyvinkin pian romukoppaan.

Mikäli niin todella käy, ettei maailman kovimmassa jääkiekkoturnauksessa ole mukana lajin kovimmat pelaajat, on se todella kova paikka etenkin NHL:n supertähdille. He nimittäin ovat niitä kavereita, jotka joutuvat kärsijöiksi.

Toews on yksi näistä todennäköisistä kärsijöistä. Onkin poikkeuksellista nähdä ja kuulla hänet niin kiihtyneenä, kuin hän asiasta puhuttaessa on, mutta kyse on hänen valtaisasta halustaan edustaa maataan sekä ennen kaikkea antaa jotain maalleen takaisin.

– Suoraan sanottuna ajatus siitä, että laitat TV:n päälle ja alat katsoa olympialaisten kiekkoturnausta ilman, että siellä ovat mukana maailman parhaat, tuntuu siltä kuin antaisimme täysin vääränlaisen kuvan koko lajistamme ja vieläpä korkeimmalla mahdollisella tasolla, Toews pauhaa ESPN:n haastattelussa.

– Isoksi osaksi on puhuttu vain siitä, että pelaajat haluavat osallistua olympialaisiin ja yrittävät saada sen toteutumaan. Ja niinhän se on – valtaosa pelaajista haluaa päästä olympialaisiin – mutta mielestäni sen pitäisi olla sekä liigan että pelaajien yhteinen intressi.

”Olympialaiset aivan eri tason juttu”

Toews korosti avautumisessaan myös sitä, miten aihe koskettaa syvästi jokaista NHL-pelaajaa synnyinmaasta riippumatta.

– Ei tässä ole kyse pelkästään kanadalaisten halusta lähteä olympialaisiin, vaan jokainen kaveri NHL-tasolla haluaa edustaa kotimaataan.

– Jos minulta kysytään, niin ei olympialaisia voi verrata World Cupiin tai MM-kisoihin. Mielestäni olympialaiset ovat aivan eri tason juttu.

Blackhawks-kapteeni puki haastattelussaan sanoiksi suurin piirtein kaikkien – sekä fanien että pelaajien – ajatukset uhkakuvasta, jonka myötä NHL-pelaajia ei Pyeongchangissa nähtäisi.

Kaiken lisäksi Toews uskalsi avautua julkisesti suorin sanoin NHL:n suuntaan ja täten luoda painetta NHL:n päättäjille olympialaisten suhteen. Tätä ei ole käytännössä ottaen kukaan muu uskaltanut tehdä, ellei sitten Alexander Ovechkinin ilmoitusta muodossa ”osallistun joka tapauksessa” sellaiseksi lasketa.

Edes yleisesti ottaen NHL:n suurimpana mainoskasvona pidetty Sidney Crosby ei uskaltanut lähteä samalle linjalle, vaan enemmänkin vain saivarteli kuin poliitikko asian ympärillä.

– Täytyy vain luottaa siihen, että lopujen lopuksi jokainen tekee töitä sen eteen, että osallistuminen toteutuu. Itse yritän olla tarttumatta jokaisen tiedonmuruseen ja käänteeseen sen suhteen missä mennään. Asiat voivat muuttua nopeastikin, olemme nähneet sen menneisyydessä, Crosby päättää.