Toronto Maple Leafsin keskushyökkääjällä ja NHL:n viime kesän varaustilaisuuden ykkösnimellä Auston Matthewsilla oli kaikki mahdollisuudet käytännössä ottaen ratkaista vuoden tulokas -kilpa.

Winnipeg Jetsin suomalaishyökkääjä Patrik Laine joutui olla sivussa tositoimista kahdeksan ottelun verran, kun hän kärsi aivotärähdyksen 7. tammikuuta pelatussa ottelussa Buffalo Sabresia vastaan.

Tuona aikana Matthews pelasi seitsemän ottelua. Hän kuitenkin keräsi niissä kasaan vain pisteet 1+2, mennen viimeiset kolme ottelua tyystin pisteittä. Kyllä, Laine jäi taakse tulokkaiden pistepörssissä, mutta vain pisteen verran.

Samaan aikaan hiljenivät Matthews vs. Laine -asetelmassa ensimmäisenä mainitun kannattajat. Viime ajat, Laineen ollessa edellä, he huutelivat pistekeskiarvon ja koko kauden piste-ennusteen perään.

Vaan eivät ole huudelleet enää – kyllä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin Laineen poissaolon aikana tilanne kääntyi suomalaisen eduksi.

Toki mukaan tuli uusi nimi, Matthewsin joukkuekaveri Mitchell Marner. Itse asiassa Marner ei tullut pelkästään mukaan, vaan hän on tällä hetkellä se kaveri, jota Laine ja Matthews lähtevät ajamaan takaa.

Näin se vaan menee!

Tietenkin täytyy muistaa, että vuoden tulokkaan tittelistä puhuttaessa pelkästään tehopisteet tai maalit eivät ratkaise, mutta kuten niin moni asiantuntijakin on todennut – ne ovat valtavassa roolissa.

Edessä on siis upea kilpailu mitä todennäköisimmin runkosarjan kalkkiviivoille saakka.

Ja vaikka joitakuita tämä keskustelu ärsyttääkin, niin samanaikaisesti toisia se kiinnostaa todella paljon. Matthewsin ja Laineen kohdalla puhutaan nimittäin kahdesta pelaajasta, joista on kovaa vauhtia tulossa koko NHL:n ykkösnimiä tulevaisuuteen matkatessa.

On siis erittäin jännittävää seurata ennen kaikkea näiden kahden urakehitystä ja samaan aikaan verrata niitä toisiinsa. Miksi muuten Sidney Crosby vs. Alexander Ovechkin -keskustelu olisi kestänyt jo yli vuosikymmenen ajan?

Eikä tässä missään nimessä ole tarkoitus jättää Marneria unholaan. Hän vain on eri varausikäluokkaa ja siksi ulkona tästä keskustelusta.

(Päivitys: Patrik Laine palasi viime yönä kaukaloihin ja keräsi tililleen yhden syöttöpisteen. Täten hän on tasapisteissä (38) Auston Matthewsin kanssa, joka on pelannut kaksi ottelua Lainetta enemmän. Mitch Marner on tällä hetkellä pisteen päässä (39) kaksikosta.)