Viimeiset pari viikkoa sivussa ollut Winnipeg Jetsin suomalaishyökkääjä Patrik Laine palasi perjantaina joukkueensa harjoituksiin ja puhui myös ensimmäistä kertaa aivotärähdykseen johtaneesta tilanteesta.

Normaalisti aivotärähdyksestä toipuminen ottaa 7-10 päivää, kertoo Winnipegin yliopiston aivotärähdyksiin erikoistuneen yksikön Glen Bergeron.

– Hän on hyvin normaalien rajojen sisällä. Kyse on siis hyvin tyypillisestä toipumisesta, kun oireiden poistumiseen on mennyt reilun viikon verran, Bergeron ynnäsi Winnipeg Sunin haastattelussa.

Laineen aivotärähdys oli seurausta Buffalo Sabresin puolustajan Jake McCaben hurjasta, mutta puhtaasta, avojään taklauksesta, jossa kaksikon päät osuivat yhteen. Suomalaisnuorukainen ei muista tilanteesta käytännössä ottaen mitään.

– Sain kiekon ja siinä se sitten olikin. En pysty muistamaan mitään muuta.

”Toivottavasti en koe enää koskaan samanlaista taklausta”

Vaikka Patrik Laine ei muistakaan taklaustilanteesta ja sen jälkihetkistä mitään, tilannetta seuranneet päivät ovat vähän liiankin hyvässä muistissa. Ne olivat nimittäin jotain sellaista, mitä hän ei ollut koskaan aiemmin kokenut.

– Se ei ollut todellakaan hyvä fiilis. Toivottavasti en koe enää koskaan samanlaista taklausta – kaikki ne päänsäryt ja olin väsyksissä koko ajan. Ylipäätään keskittyminen asioihin oli vaikeaa, mutta kaikkein pahinta olivat ne päänsäryt, Laine muistelee.

Nyt tärkeimmät askeleet on jo kuitenkin otettu, kun oireita ei enää ole. Ja itse asiassa Laine on käynyt jo kolmena päivänä jäällä: Suomalainen oli ensimmäisen kerran jäällä keskiviikkona, yhdessä lääkintähenkilökunnan kanssa, samoin kuin torstaina, kun muulla joukkueella oli vapaapäivä. Ja kuten todettua, eilen hän oli jo joukkueen mukana.

– Nyt hän luistelee ympäristössä, jossa ympärillä on ikään kuin kaaos. Toisin sanoen ympärillä on enemmän ihmisiä ja nyt hänen on kyettävä tottumaan siihen. Hän siis toipuu täydellisen aikajanan mukaisesti, kunhan matkaan ei tule mitään takapakkia, Bergeron jatkoi.

”Super-innoissaan” All Star -tapahtumasta

Mikäli Laineen toipuminen edistyy odotetun kaavan mukaisesti, tulee hänen harjoituksensa olemaan jo tänään astetta rankemmat.

– Jos hän on siinä samassa kunnossa kuin lähtiessään, nostamme hänen sykelukemiaan ylöspäin ja jatkamme siitä. Jos hän siis voi hyvin, tulee hän vetämään jo joitain rankempia luisteluvetoja, Jetsin päävalmentaja Paul Maurice käy läpi prosessia.

Vaikka Laine on edelleen vasta teini-ikäinen pelaaja, ei hän ole saanut poikkeuksia muihin aivotärähdyksistä kärsineisiin pelaajiin nähden, mitä tulee esimerkiksi hänen rakastamaansa NHL-konsolipelin pelaamiseen.

– Ei videopelejä, ei televisiota, Maurice paaluttaa.

Koska 18-vuotiaan tamperelaisen kunto on kehittynyt jo näinkin pitkälle, että hän pystyy olemaan jäällä, tullaan hänet suurella todennäköisyydellä näkemään NHL:n tähdistöviikonlopussa, ainoana Winnipeg Jetsin edustajana. Se lieneekin hyvä korvaus kaikille menetetyille hetkille NHL-konsolipelin osalta.

– Olen super-innoissani. On kunnia tulla valituksi, joten toivottavasti pystyn menemään sinne ja pääsen pitämään hauskaa muiden pelaajien kanssa.