NHL:ssä ollaan nähty kauden ensimmäisen puolikkaan aikana monia hienoja asioita. Näistä Suomessa ehdottomasti seuratuin on ollut Winnipeg Jetsin tähtihyökkääjä Patrik Laineen loistavat otteet kanadalaisseuran riveissä.

Laine, joka kärsii tällä hetkellä aivotärähdyksestä, on pelannut tulokaskaudellaan nyt 42 ottelua, joissa hän on kerännyt tililleen todella komeat 21 maalia ja yhteensä 37 tehopistettä.

Suomalaisnuorukainen varattiin viime kesänä koko tilaisuuden toisena pelaaja, heti Toronto Maple Leafsiin menneen Auston Matthewsin jälkeen. Laine antoi yhdysvaltalaiselle rehdin vastuksen ykkösvarauksen suhteen, mutta pelipaikkansa ja monipuolisuutensa vuoksi Matthews kiilasi ymmärrettävästi edelle.

Siltikin Laineen ei tarvitse häpeillä. Matthews on nimittäin todella ”franchise-sentteri”, jollaisia ei tule vuosittain vastaan. Sen vuoksi oli enemmän kuin ymmärrettävää, että Matthews varattiin ennen Lainetta.

Kilpailutilanne täysin ymmärrettävissä

Kilpailu ykkösvarauksen tittelistä herätti luonnollisesti runsaasti mielenkiintoa sekä täällä Suomessa että myös Pohjois-Amerikassa. Kaiken lisäksi molemmat nuorukaiset ovat aloittaneet NHL-uransa enemmän, kuin loistavasti.

Molempien tahti on ollut vielä kaiken muun päälle hyvin samankaltainen, joten vähemmästäkin media ja fanit reagoivat tilanteeseen – sekä Suomessa että myös Pohjois-Amerikassa.

Ihmiset rakastavat tarinoita ja sellainen tämä todella on.

Itseasiassa Laineen ja Matthewsin keskinäinen ”kilpailu” on hyvin samankaltainen, josta Sidney Crosby ja Alexander Ovechkin ovat ”kärsineet” koko NHL-uriensa ajan: kaksi täysin erilaista pelaajaa, mutta silti kilpailutilanne näiden kahden kiekkoilijan välillä on kiivaimmillaan.

Toinen esimerkki jalkapallon maailmasta: mitä yhteistä on Cristiano Ronaldolla ja Lionel Messillä pelaajina? No, ei mitään, mutta koska kyseessä ovat kaksi lajin ultimaattisesti parasta pelaajaa, tulevat ihmiset vertailemaan heitä toisiinsa urien loppuun saakka.

Sama tilanne on nyt Laineella ja Matthewsilla: kaksi erilaista pelaajaa, mutta vertailu ei tule päättymään koskaan.

Tämä johtuu puhtaasti siitä, että molempien tarinat tähtiin alkoivat samoihin aikoihin, minkä lisäksi nämä kyseiset tarinat alkoivat vielä hyvin samankaltaisesti. Kaksikko muodostaa keskenään ”rivalryn”, kuten Boston Bruins ja Montreal Canadiens, tai vaikkapa Real Madrid ja Barcelona.

Siitä se kilpailutilanne ja vertailu johtuu, ainakin osittain.

Vertailua tapahtuu jatkuvasti

Sinultakin on varmasti kysytty joskus, että kuka on mielestäsi maailman paras jääkiekkoilija. Jos olet osannut antaa tähän vastauksen, niin millä perusteella olet tehnyt päätöksesi?

Tarkoitan tällä sitä, että jääkiekko on laji, jossa on useita osa-alueita. Se on ennenkaikkea maalintekopeli, joten eikös Alexander Ovechkin ole tässä tapauksessa maailman paras?

No, jääkiekkohan on samalla maalinestopeli, joten eikös Carey Price olisi hyvä vaihtoehto kyseiseen titteliin?

Entäpä sitten se kahden suunnan pelaaminen? Eikö esimerkiksi Patrice Bergeron ole tässä ”ihan hyvä”? Miksi hän ei olisi maailman paras pelaaja? Entä sitten Sidney Crosby tai Connor McDavid?

Ymmärrätte varmasti pointin. Vertailua tapahtuu jatkuvasti, halusit sitä tai et. Joku sitä tekee jatkuvasti jossakin määrin.