Tampa Bay Lightning jäädyttää ensi yönä pelattavassa kotiottelussaan Columbus Blue Jacketsia vastaan seurahistoriansa ensimmäisen pelinumeron.

Joukkueen hallin kattoon Floridan illassa nousee numero 26, joka kantaa mukanaan nimeä Martin St. Louis. Hänestä tulee siis Lightningin seurahistorian ensimmäinen pelaaja, joka saa kyseisen kunnian.

– Se on valtava kunnia. Jo pelkästään pelinumeron jäädyttäminen on kunnia-asia, mutta se, että kyseessä on ensimmäinen jäädytettävä numero, tekee siitä vielä erityislaatuisempaa, St. Louis tunnelmoi NHL.com:n haastattelussa.

Toista eläkevuottaan viettävä St. Louis edusti Lightningia kaudesta 2000-01 alkaen, kunnes hän siirtyi vuoden 2014 pelaajasiirtojen takarajalla New York Rangersiin, kahden kapteenin vaihtokaupassa (Ryan Callahan toiseen suuntaan), jätettyään siirtopyynnön seurajohdolle.

Se ei ole kuitenkaan himmentänyt St. Louisin, jota lähestulkoon kaikki jääkiekkoa seuraavat ihmiset ovat aina arvostaneet ylitse kaiken, arvoa Lightning-organisaatiolle. Hänellä on nimittäin seuran historiassa enemmän tehopisteitä (953), syöttöjä (588), ylivoimapisteitä (300), alivoimamaaleja (28), alivoimapisteitä (44), voittomaaleja (64) ja jatkoaikamaaleja (10) kuin kenelläkään muulla.

”Joukkueen sydän ja sielu”

Merkittävistä tilastoista St. Louis jää ainoastaan otteluissa ja maaleissa toisen seuralegendan, viime kauteen NHL-uransa päättäneen Vincent Lecavalierin taakse. Pudotuspelien osalta marssijärjestys on kuitenkin selvä, sillä St. Louisilla on enemmän maaleja, syöttöjä ja tehopisteitä (33+35=68) kuin muilla pelaajilla seuran historiassa.

– Vinny oli ykköskierroksen varaus ja sitä kautta seuran kasvot, mutta nähdäkseni Marty oli joukkueen sydän ja sielu, viime kauden päätteeksi pelaajauransa päättänyt Dan Boyle ynnää yhteen.

St. Louisista olisi voinut tulla seuralegenda myös Calgary Flamesissa, jonka Lightning ironisesti voitti St. Louisin johdolla kevään 2004 Stanley Cup -finaaleissa, mutta ura hänet varanneessa kanadalaisseurassa ei lähtenyt koskaan kunnolla käyntiin. Mies itse näkee syyn peilissä.

– Fyysisesti minulla oli olemassa kaikki tarvittavat työkalut, mutta olin niin vaikuttunut NHL:stä liigana, että nähdäkseni se hidasti kehitystäni. Olin peloissani NHL:n suhteen. Tampaan saapuessani koin kuitenkin oloni hyväksi ja valmiiksi.

Ja valmis hän myös oli: St. Louis loi NHL-uran, jonka aikana hän pelasi yhteensä 1 134 runkosarjaottelua ja iski niissä tehot 391+642. Pudotuspeleissä hänet nähtiin 107 ottelussa, tehoin 42+48.