Florida Panthers päätti antaa entiselle päävalmentajalleen, Gerard Gallantille, kenkää viime vuoden marraskuussa. Hänen paikkansa pantterilauman penkin takana otti myös GM:nä toimiva Tom Rowe.

Moni arvosteli kyseistä päätöstä muutama kuukausi sitten hyvinkin rajusti, sillä juuri kukaan ei tuntunut ymmärtävän Panthers-johdon päätöstä. Gallant elää nyt kuitenkin sopivan hiljaista elämää, eikä hän ole tekemässä vielä paluuta penkin taakse.

Itseasiassa tähän ei juurikaan olisi edes mahdollisuuksia, sillä kukaan muu NHL-valmentaja ei ole saanut vielä tällä kaudella kenkää.

– Ja se on hyvä asia. En odota kotona istuen, ja toivo jollekin potkuja, jotta saisin itse uuden mahdollisuuden. Hyvä asia on myös se, että minun sopimustani on jäljellä kaksi ja puoli vuotta; jotakin vielä ilmaantuu ajan kanssa, Gallant kertoi ESPN:n Pierre LeBrunille.

Modernin ajan Panthers

Florida Panthers yllätti viime kaudella kaikki, sillä se voitti Atlantin divisoonan mestaruuden. Pudotuspeleissä tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä kierroksella New York Islandersia vastaan, mutta se ei ollut vielä jymy-yllätys. Pääasia oli kuitenkin se, että Panthers oli jälleen vuosikymmenien jälkeen uskottava jääkiekkojoukkue.

Sitten tapahtui jotakin: pelaajia kaupattiin runsaalla kädellä toisaalle ja GM:ksi palkattiin Tom Rowe, joka on tunnettu kovana tilastonikkarina. Sen sijaan Gallantin ei uskottu olevan tilastoinnin suurin ystävä, mikä olisi saattanut huhujen mukaan olla myös yksi syy miehen potkuihin.

Gallant on kuitenkin sitä mieltä, kuten kuka tahansa muukin NHL-valmentaja, että tilastojen tutkailu on osa valmentajan työtä.

– Ei ollut suuresti kyse tilastoista. Minulle tilastot ovat ehdottomasti osa valmentamista, mutta se ei ole ainoastaan sitä. Minun mielestäni, jos otan uuden työn vastaan, tilastot ovat osa sitä, noin 25-30 prosenttia, mikä ikinä tuntuukaan parhaalta.

– Se on ehdottomasti työkalu valmentajalle. Jos saat niiden kautta oikeaa tietoa, olet iloinen siitä. Jokainen valmentaja käyttää työssään tilastoja.

Potkut täysin muusta syystä

Gallant halusi selvästi puhdistaa ilmaa hänen ja Panthersin välillä. Osapuolten välillä uskottiin nimittäin olevan hyvinkin paljon skismaa, sillä potkujen jälkeen sosiaalisessa mediassa levisi kuvia esimerkiksi siitä, kun Gallant poistui jäähallilta potkujen jälkeen taksilla.

Mies kertoi myös sen, että potkut eivät todellakaan johtuneet tilastoista, vaan jostakin aivan muusta.

– En saanut potkuja tilastojen vuoksi. Rakastin työtäni Florida Panthersin päävalmentajana ja saatan olla ajoittain itsepäinen kaveri; ehkä sanoin välillä liikaa ja ehkä mielipiteeni oli ajoittain liian vahva.

– Kun he joskus kysyivät minulta jotakin, mielipiteeni saattoi olla liian jyrkkä, ja se ei aina edesauta sinua. Ehkä he eivät välillä halunneet kuulla minulta jotakin tiettyä. En todellisuudessa tiedä, miksi minut vapautettiin tehtävistäni.