Chicago Blackhawks on tottunut menestymään 2010-luvulla, joskin sen ”dynastian” uskottiin hiljalleen hiipuvan.

Puheet hiipumisesta lähtivät liikenteeseen viime keväänä, kun joukkue putosi St. Louis Bluesille, jolle se oli toiminut pitkään todellisena pudotuspelien mörkönä.

Kun myös kuluva kausi lähti käyntiin hieman yskähdellen, Blackhawks ei ollut enää kovinkaan monen papereissa edes yksi kirkkaimmista mestarisuosikeista.

Nyt kausi on kuitenkin puolivälissä ja asiat niin sanotusti entisellä mallillaan: Blackhawks on koko liigassa neljäntenä, johtaen sekä omaa divisioonaansa että läntistä konferenssia.

– Meillä on ollut kohtalaisen hyvä startti kauteen. Meillä on ollut paljon liikkuvia palasia, kuten kuusi tulokasta heti alusta alkaen, päävalmentaja Joel Quenneville pohtii Sportsnetin haastattelussa.

– Suurin syy siihen, että olemme missä olemme, on maalivahtipelimme. Se on ollut loistavalla tasolla ja mielestäni olemme muuten pelanneet kohtalaisesti.

Lintu vai kala?

Blackhawks on kokenut vuosi vuodelta isoja muutoksia, johtuen seuran ongelmista palkkakaton kanssa.

Kuluvaksi kaudeksi uusia palasia ilmaantui ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin ja se on saanut myös kokeneen Quennevillen, jolla on muuten NHL:n historian toiseksi eniten voittoja, hämilleen siitä, että onko nykyjoukkue lintu vai kala.

– En osaa vielä sanoa, että miten hyviä olemme. Meillä on esimerkiksi varaa muuttaa ketjujamme paljonkin

Patrick Kanen ketju on ollut se ketju, joka on vastannut tehoistamme koko vuoden ja tehnyt isoja maaleja. Artem Anisimovilla on meneillään todella erityislaatuinen vuosi, kuten myös Marian Hossalla, ja nämä kaksi kaveria ovat tehneet paljon tärkeitä maaleja.

Vaikka Quennevillella ei siis ole vielä täysin selvää kuvaa joukkueestaan, tietää hän, että parantamisen varaa on.

– Sen tiedän, että meillä on varaa parantaa, koska meillä ei ole esimerkiksi ollut kiekko hallussa niin paljon kuin se on ollut aiempina vuosina.

Blackhawks jahtaa jo neljättä Stanley Cup -voittoaan 2010-luvulla. Se on päässyt juhlimaan jääkiekkomaailman himoituimman pokaalin voittoa tälle vuosikymmenellä vuosina 2010, 2013 ja 2015.