Columbus Blue Jacketsin alkukausi on ollut sensaatiomainen ja ensi yönä sillä on mahdollisuus sivuta NHL:n historiaa.

Ohiolaisseura on voittanut käsittämättömät 16 ottelua putkeen, ja mikäli se onnistuu kaatamaan ensi yönä Washington Capitalsin vieraissa, sivuaa se Pittsburgh Penguinsin tekemää historiaa NHL:n pisimmällä voittoputkella.

Moni miettii, että miten ihmeessä tilanne on tämä? Miksi Columbus Blue Jackets, joka kaikkien ennakkokaavailujen mukaan kuului NHL:n häntäpäähän, on yltänyt johonkin tällaiseen?

Erittäin tärkeä tekijä on se, että joukkueen päävalmentaja John Tortorella tarvitsee komentoonsa tietynlaisen joukkueen. Hän tarvitsee työteliäät pelaajat, jotka vaikka syövät kiekot, ja noudattavat alusta loppuun saakka sovittua pelisuunnitelmaa. Ja oikeastaan sitä parempi, mikäli rosterissa ei ole todellisia superstaroja, ainakaan kenttäpelaajien osalta.

Toinen oleellinen syy menestykselle löytyy sinitakkien tolppien välistä. Venäläisvahti Sergei Bobrovsky on nimittäin löytänyt hukassa olleen itsensä jokaisella mahdollisella tavalla uudestaan.

– Hän myönsi avoimesti kadottaneensa itseluottamuksensa viime vuonna, ja mikäli on olemassa jokin pelipaikka, jossa itseluottamuksen puute näkyy kaikkein selkeimmin, on se maalivahdin tontti, Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen perkaa viime kautta läpi The Hockey Newsille.

– Nelosketjun laiturina voit kadottaa itseluottamuksesi 18 000 ihmisen edessä, eikä kukaan välttämättä huomaa sitä.

Myös kroppa sanoi sopimuksensa irti

Samaan aikaan, kun Bobrovsky kadotti sen itseluottamuksen, joka työsulkukaudella 2012-13 oli johdattanut hänet Vezina-voittajaksi – siis NHL:n parhaaksi maalivahdiksi, myös hänen fysiikka petti.

28-vuotias venäläinen kykenikin pelaamaan viime kaudella ainoastaan 37 ottelua ja itse asiassa sitä edeltävällä kaudella hänet nähtiin tolppien välissä ainoastaan 51 runkosarjaottelussa.

Kyse ei ollut kuitenkaan mistään rakenteellisista ongelmista ”Bobin” vartalossa, vaan hänen erittäin vaativasta ja atleettisesta pelityylistään. Hän siis venytti itsensä torjuntatilanteissa asentoihin, joihin hän ei todellisuudessa pystynyt venyä. Sen myötä ongelmaksi muodostuivat nivusvammat, jotka vetivät hänet viidesti sivuun viimeisten kolmen kauden aikana.

Kekäläinen keskusteli asiasta suojattinsa kanssa viime kauden jälkeen. Kekäläinen oli sanonut Bobrovskylle, että hän haluaa tämän käyttävän vain 95 prosenttia venymiskyvystään, mikäli se mahdollistaa 100-prosenttisesti terveenä pysymisen.

Loppujen lopuksi kaikki tapahtui kuitenkin salin kautta. Fitness-hulluna pidetty Bobrovsky oli ennen kesää 90 kiloa puhdasta lihasta ja nyt hän on 82-kiloinen, ollen edelleen veistosmaisessa kunnossa. Painonpudotus mahdollisti kuitenkin sen, että nyt hänen kroppa kestää äärimmäisiin asentoihin venymistä paremmin.

– Kun katsot hänen vartaloa viime vuodelta, kaikkia rasva-arvoja ja niin edelleen, ei sen olisi pitänyt olla ylipäänsä mahdollista. Mutta hän onnistui siinä ja voin kertoa, että se lähtenyt massa ei ollut rasvaa, Kekäläinen hämmästelee ääneen.

– Tämä kaikki kertoo, miten vakavasti hän ottaa ammattilaisuutensa ja miten hän lähestyy jokaista päivää.

Myös Bobrovsky itse allekirjoittaa tämän.

– Voin sanoa olevani melko kurinalainen kaiken suhteen elämässäni, joten ei sen tekeminen ollut niin vaikeaa.

Jopa parempi kuin Vezina-vuonna – pelaa käsittämättömiä määriä

Kun Bobrovskyn fysiikka saatiin kuntoon, sen myötä tuli myös itseluottamus. Tämä kaikki taas on johtanut siihen, että 28-vuotias Vezina-voittaja on pelannut kuluvalla kaudella aiemmin kuin koskaan. Itse asiassa niin paljon, että otteluita on enää viisi vähemmän kuin koko viime kaudella.

Eikä hän ole pelkästään vain ilmestynyt kaukaloon, vaan ollut ilmiömäinen. Hän on pelannut 32 ottelua, voittosarake niistä on 25-5-2 ja henkilökohtaiset tilastot 93,40/1.92. Numeroiden valossa Bobrovsky on siis vielä kovemmassa vedossa kuin Vezinan voittaessaan ja se näkyy myös käytännön tekemisessä.

Kyse ei luonnollisestikaan ole pelkästään Bobrovskyn otteista, vaan siitä, että myös joukkue tukee häntä aiempaa paremmin, kuten kuuluukin. Lisäksi kesken viime kauden tullut päävalmentajanvaihdos sekoitti pahasti palettia, mutta kuluvaan kauteen Blue Jackets pääsi puhtaalta pöydältä.

– Me olemme oppineet tuntemaan ”Tortsin” (Tortorella) paljon paremmin ja ilmapiiri pukukopissa on tyystin erilainen. Kaikki tekemisemme on nyt paljon korkeammalla tasolla, Bobrovsky iloitsee.

– Nyt on paljon mielekkäämpää tulla töihin. Meillä on hauskaa, on kiva tulla pelaamaan jääkiekkoa, voittamaan otteluita sekä ylipäätään olla joukkueen kanssa tekemisissä.