Ottawa Senatorsin ja Detroit Red Wingsin välisessä ensi yön kohtaamisessa nähdään paljon muutakin kuin pelkkä taistelu sarjapisteistä.

Ennen ottelun alkua Senators nimittäin tulee nostamaan hallinsa kattoon ruotsalaispelaaja Daniel Alfredssonin pelinumeron 11. Edessä on siis tunteiden täyttämä ilta etenkin, kun vastassa on ne ainoat kaksi seuraa, joita ruotsalaislegenda NHL-uransa aikana edusti.

Alfredsson vietti NHL-urastaan 17 kautta Senatorsin väreissä, ja hän pitää hallussaan useita kanadalaisseuran seuraennätyksiä.

Red Wingsissä hän pelasi puolestaan uransa viimeisen kauden, lähdettyään jahtaamaan himoitsemaansa Stanley Cupia vahvasti ruotsalaispainotteiseen ”punasiipien” joukkueeseen.

”Annettiin ymmärtää, että näkisimme hänet kuuden viikon päästä”

Paikalla tulee olemaan huima määrä Alfredssonin sukulaisia, kuten esimerkiksi velipoika Henric.

– Kun hänet aikanaan varattiin, ei meillä ollut mitään käryä siitä, että mitä se todella tarkoitti. Silloin NHL:ää ei näytetty Ruotsissa, internetiä ei ollut ja myöskään ruotsalaiset sanomalehdet eivät kirjoittaneet NHL:stä, Henric muistelee Ottawa Sunin haastattelussa.

– Muistan vain, että hän lähti harjoitusleirille ja meille annettiin ymmärtää, että näemme hänet kuuden viikon päästä. Ja, mikäli hän ei selvittäisi tietään joukkueeseen, palaisi hän pelaamaan Frölundaan. Se kuitenkin muuttui, hän teki vaikutuksen muihin harjoitusleirillä ja sai paikan joukkueesta. Kaikki lähti ikään kuin katapultin lailla siitä käyntiin.

Mitään sen kummempaa salaisuutta Danielin menestyksen takana ollut: ainoastaan huima työmoraali, joka teki hänestä lopulta todellisen Senators-legendan.

– Hänen työmoraalinsa vei hänet sille tasolle. Hän ei ollut koskaan mikään Mats Sundin, Peter Forsberg tai Sedinin veljekset, sillä toisin kuin heistä, hänestä ei odotettu välittömästi isoa tekijää joukkueessaan. Toki Daniel oli maajoukkuepelaaja, mikä oli myös hänen unelmansa jo lapsesta lähtien, mutta ei kukaan osannut odottaa, että hänellä olisi tuollainen vaikutus NHL-joukkueeseen.

– Hän ei kuitenkaan antanut koskaan mahdollisuutta sille, että joku tekisi häntä kovemmin töitä ja veisi sitä kautta hänen paikkansa. Hän oli päättäväinen aina kaikessa, mitä teki, ja se ajoi häntä aina eteenpäin.

Henric-veli myöntää, että Ottawan illasta, ja pelinumeron jäädytyksestä, tulee todella ikimuistoinen ilta koko perheelle.

– Tämä on todella iso juttu, mutta meidän on hankalaa asettaa sitä perspektiiviin ja kuvailla, että miten isosta asiasta on kyse, koska en tiedä mihin sitä vertaisi. Olen nähnyt näitä tilaisuuksia ja kuullut niistä, mutta en ole koskaan ollut osana sellaista. En tiedä mitä odottaa, puhumattakaan Danielista.