Useat NHL-pelaajat ovat käyneet nuorten MM-kisojen alla lävitse omia muistojaan alle 20-vuotiaiden kisoista.

Dallas Starsissa nykyisin kiekkoilevalle Esa Lindellille ne muistot ovat kultaisia. Hän nimittäin pääsi nostamaan himoitun kannun käsivarsilleen tammikuussa 2014 ja vieläpä rakkaan vihollisen maaperällä, Ruotsissa.

– Ai, että. Me voitimme Ruotsin heidän kotiturnauksessaan. Se on paras muisto, Lindell ilakoi Dallas Starsin verkkosivuilla julkaistussa toimittaja Mark Stepneskin haastattelussa.

Lindell ei ollut kisoissa mikään sivustaseuraaja, vaan hänellä oli iso rooli nuorten Leijonien tiellä MM-kultaan: Seitsemän ottelua tuottivat tehot 2+3 ja tehotilaston +6, minkä lisäksi hän pelasi sekä yli- että alivoimaa. Hän oli koko turnauksen toiseksi tehokkain puolustaja ja kaikista pelaajista kuudennella sijalla tehotilastossa.

22-vuotias helsinkiläinen, joka varattiin NHL:ään vuoden 2012 varaustilaisuudessa numerolla 74, nostaakin kisojen merkityksen todella korkealle.

– Se on suuri mahdollisuus ja samalla pääset näkemään, mihin suuntaan olet menossa sekä kuinka hyväksi pystyt kehittyä.

– Se on mahtava turnaus ja sain siitä niin paljon itseluottamusta. Sen jälkeen pelaaminenkin maistui paljon paremmalta.

Malliesimerkki nykyisille nuorille Leijonille

Nuorten Leijonien osalta tämän vuodenvaihteen kisat käynnistyivät pettymyksellä, kun Tshekki oli parempi lukemin 2-1. Sitä kautta reitti saattoi muuttua hieman hankalammaksi, mutta kuten vanha sanonta kuuluu: ”Kaikki pitää voittaa, mikäli mielii mestariksi.”

Näin tekivät Lindell ja kumppanit vuonna 2014. Alkulohkon pelit eivät nimittäin sujuneet ruusuilla tanssien, sillä Suomi voitti kaksi ottelua, hävisi yhden jatkoajalla ja toisen varsinaisella peliajalla.

Joukkue kuitenkin histautui yhteen ja loppu on historiaa.

– Meillä oli loistava nippu jätkiä; me voitimme sellaiset isot maat kuin Kanadan, Ruotsin ja Venäjän.

Kaikki oli tosin lähellä päättyä jo puolivälierävaiheessa, kun Tshekki siirtyi Suomea vastaan 3-1-johtoon. Lopuista neljästä maalista vastasi kuitenkin nuori leijonalauma ja lopulta kyseinen puolivälierävoitto siivitti joukkueen pitkälle.

– Se voitto antoi meille niin paljon itseluottamusta ja me vain jatkoimme siitä. Olimme aiemmissakin peleissä tappiolla, mutta nousimme takaisin ja se antoi meille uskoa.

Välierissä kaatui Kanada tyylipuhtaasti 5-1 ja finaalissa vastaan asteli rakas länsinaapuri Ruotsi. Lindell avasi finaalissa maalinteon vain 28 sekunnin pelaamisen jälkeen ja sinällään hauska fakta oli se, että Stars-peluri teki turnauksen molemmat maalit juuri Tre Kronoria vastaan.

Lopulta ottelu eteni jatkoajalle, jossa Rasmus Ristolainen ratkaisi mestaruuden Suomelle. Kyseessä oli ensimmäinen pytty sitten vuoden 1998.

– Se oli ensimmäinen 16 vuoteen, joten kyse oli todella isosta jutusta. Se oli todella hauskaa ja tuo mieleen paljon hienoja muistoja.

Sen jälkeen Suomi juhli alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta vuosi sitten omissa kotikisoissaan.

– Kaksi mestaruutta kolmeen vuoteen, joten se on aika hyvin.