San Jose Sharksin puolustaja Brent Burns pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden pisteiden valossa tehtyään 82 otteluun 75 (27+48) pistettä samalla, kun hoiti myös hienosti kotiin puolustuspään velvoitteet kevätkaudella syksyn ollessa heikompi.

Tänä vuonna pistetahti on suunnilleen sama, mutta maaleja on tulossa jopa yli 30. Lisäksi Burns on noussut dominoimaan kaukaloa läsnäolollaan koko sen mitalta.

Muun muassa joukkuekaveri Joe Thornton on todennut medialle, että Burnsin ei enää tarvitse muuta kuin pelata loput kauden 50 ottelua ja hänet palkitaan Norris Trophylla liigan parhaana puolustajana.

Asia ei toki ole näin yksinkertainen ja esimerkiksi Ottawa Senatorsin Erik Karlssonia ei voi jättää laskuista pois, sillä hän pelaa myös uransa parasta koko kaukalon mittaista peliä.

Vieläkin arvokkaampi kuin paras pakki?

Burns saattaa parhaan puolustajan kisan lisäksi olla ehdolla myös Hart Trophyyn, joka jaetaan liigan arvokkaimmalle pelaajalle. Jos Burnsin pelipaikkaa ei tietäisi, voisi hyvin olettaa hänen olevan yksi liigan kärkihyökkääjistä.

Hän on tänä vuonna luonut enemmän maalintekopaikkoja kuin viime vuonna. Hän on myös tehnyt tasaviisikoin 11. eniten maaleja koko liigassa kymmenellä osumallaan. Kukaan muu puolustaja ei ole edes top 50:ssä tuolla listalla.

Jotain Burnsin olemisesta jäällä kertoo myös se, että Sharks on tehnyt 61% maaleistaan Burnsin ollessa mukana jäällä. Vertailun vuoksi, viime kauden Hart Trophy -voittaja Patrick Kanella tuo prosentti oli viime kaudella 55.

Burns on tällä hetkellä selkeä suosikki Norris Trophyn voittajaksi ja musta hevonen koko liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi.